День в історії: Перший космічний телеміст і запуск Вояджера


Опубликованно 05.12.2018 00:34

День в історії: Перший космічний телеміст і запуск Вояджера

Перший рекорд на повітряній кулі

У 1862 році англійські аеронавти Глейшер і Коксвелл досягли на повітряній кулі рекордною для того часу висоти 9000 метрів. Крім компаса, термометрів та кількох пляшок бренді він вирішив прихопити з собою шість птахів. Смерть голубів повинна була насторожити Джеймса Глейшера.

“Одна була викинута за борт на висоті три милі (близько 5 км - Прим. перекладача), - писав він пізніше. - Розкривши крила, вона полетіла до землі як аркуш паперу; друга, випущена на висоті чотири милі (близько 6,5 км), стрімко закрутилася, проти своєї волі пірнаючи все глибше; третя була звільнена з клітки між чотирма і п'ятьма милями (близько 8 км) і каменем впала вниз“.

Ледве встигнувши записати свої спостереження, Глейшер і сам відчув нездужання. Його рука, покоившаяся на столі, відмовлялася йому коритися.

Стривожений учений спробував покликати свого напарника - аеронавт Генрі Коксвелла, але слова застрягли у нього в горлі, а голова безпорадно звісилася набік.

Глейшер зрозумів, що це кінець. “Мить я поринув у пітьму... Я подумав, що це буде останнє відчуття в моєму житті, тому що якщо ми швидко не спустимося, то загинемо“.

Однак доля змилостивилася над Коксвеллом і Глейшером, і їм дивом вдалося врятуватися.

Запуск Вояджера

У 1977 році запущена автоматична міжпланетна станція Вояджер-1.

Він став першим космічним апаратом, який зробив детальні знімки супутників Сатурна і Юпітера. По завершенні основної місії він приступив до виконання додаткової місії з дослідження віддалених регіонів Сонячної системи, включаючи пояс Койпера і кордон гелиосферы.

Вояджер-1 є найшвидшим із залишають Сонячну систему космічних апаратів, а також найбільш віддаленим від Землі об'єктом зі створених людиною.

Перший космічний телеміст

5 вересня 1982 року проведено перший космічний телеміст Москва – Лос-Анджелес. Вперше в історії телекомунікацій було встановлено відеозв'язок між Радянським Союзом і США. На величезних виносних екранах у Глен-Елен Парку, неподалік від Лос-Анджелеса, і на великих моніторах 3-й студії Останкінського телецентру учасники передачі могли бачити і чути один одного, спілкуватися.

Космічний телеміст пов'язав 250 тисяч американців – учасників молодіжного фестивалю «Ми», які зібралися поблизу Лос-Анджелеса, і їхніх радянських однолітків, які перебували в студії Останкіно.

Ініціаторами першого телемосту сталі з американської сторони Стів Возняк, творець персонального комп'ютера і співзасновник фірми Apple Computer, з радянської – сценарист Йосип Гольдін. Режисирував телеміст з радянської сторони Юлій Гусман.

Учасники телемосту не тільки могли бачити один одного, задавати питання і тут же чути на них відповіді, але і вести музичний діалог.

Нагадаємо, раніше ми згадували останнє велике відкриття та підстава Google.



Категория: Новости