Що буде, якщо не платити за послуги ЖКГ


Опубликованно 07.12.2018 00:44

Що буде, якщо не платити за послуги ЖКГ

Оренду квартири прийнято оплачувати за місяць вперед, за покупки в магазині гроші віддають відразу, а квитанції за житлово-комунальні послуги ми чомусь звикли відкладати до кращих часів чи можемо зовсім про них забути.

Розповідаємо, що буде, якщо не платити за світло, газ, воду та прибирання прибудинкової території.

За що ви платите

Щомісяця в квитанції мешканці бачать список обов'язкових і додаткових комунальних платежів. Він включає в себе подачу гарячої та холодної води, водовідведення, опалення, вивезення сміття, прибирання прибудинкової території, тепло-, газо - і електрозабезпечення. Додаткові послуги можна обрати самостійно: це можуть бути радіоточка, домофон або телевізійна антена. При цьому ціни на основні послуги фіксовані керуючою компанією і змінюються лише раз на рік, а на додаткові можуть підвищуватися в будь-який час. Окремими пунктами додаються внески за поточне утримання та майбутній ремонт, а також електроенергію, що використовується для роботи спільного майна багатоквартирного будинку (лампочки в під'їздах).

Коли можна не платити

Трапляється, що управляюча компанія не поставляє послуги належної якості. Наприклад, опалення недостатньо для підтримки комфортної температури в квартирі (+18 градусів у кімнаті, вимірюється на відстані метра від підлоги), вода не відповідає нормам СанПиН, а електрика та газопостачання — нормам ГОСТ. Якщо ви зіткнулися з тривалим незаконним відключенням послуг або послугами поганої якості, можете не платити за цей період і вимагати перерахунок зі зниженням суми. Законодавством встановлені допустимі інтервали збоїв:

Наприклад, якщо з крана п'ятий годину поспіль ллється іржава вода, необхідно отримати висновок комісії з керуючої компанії, а також сфотографувати або зняти порушення на відео. Якщо керуюча компанія відмовляється від перевірки, ви можете звернутися в Госжилинспекцию і провести незалежну експертизу.

Нарахування пені та відключення

Розміри пені за прострочені платежі залежать від того, як довго ви не оплачували квитанції. У період 31-90 днів прострочення платежу нараховують 1/300 ставки Центробанку за кожну добу прострочення, далі пені виростають до 1/130 від ключової ставки. На сьогоднішній день ставка складає 7,75% річних. Якщо не платити за житлово-комунальні послуги, протягом трьох місяців, ви отримаєте повідомлення про майбутнє відключення послуг. Через 30 днів воно буде виконано. Спочатку послуги відключають частково на строк до погашення боргу, але якщо ви не поспішаєте з внесенням платежу, можна позбутися благ цивілізації назовсім. Наприклад, можуть не тимчасово перекрити, а заварити труби, через які подається вода.

Якщо вам вдасться оплатити борг після повного відключення, то послуги повернуть, але всю вартість підключення оплачувати доведеться теж вам.

У відпустку не пустять

Стаття 67 Федерального закону «Про виконавче провадження» дійсно містить таку міру, як обмеження виїзду. Не випустити вас на митному контролі можуть, тільки якщо у них є підтверджує борг документ — постанову суду. Тобто мінімальний борг по квартплаті відпустку не зіпсує, якщо комунальна служба не вийшла з ним до суду і не зажадала відшкодування. До речі, цю міру комунальники вважають дуже дієвою: більшість боржників виплачують всю суму прямо в аеропорту.

Виселення або опис майна

Припустимо, життя без води, тепла і світла вас не лякає, виїжджати ви нікуди не збираєтеся і платіжки продовжуєте ігнорувати. У такому разі через півроку з'являється ризик виселення з муніципальної квартири через суд. Відповідачем в суді виступає представник муніципалітету або держорганів (власника квартири). З приватизованої квартири виселити боржника не можна. Зате можна описати його майно і дати п'ять днів у якості останнього шансу погасити борг. Якщо протягом п'яти днів квитанції залишаються неоплаченими, то майно буде розпродане в рахунок боргу.



Категория: Недвижимость