У Москві намітився дефіцит квартир на вторинному ринку


Опубликованно 09.12.2018 00:32

У Москві намітився дефіцит квартир на вторинному ринку

На вторинному ринку житла Москви помітно скоротився обсяг пропозиції — на 21,1% за рік. Якщо в серпні 2017 року він дорівнював 33,1 тис. квартир, то зараз становить 26,1 тис. об'єктів. Паралельно спостерігається значне зменшення числа нових пропозицій, що виставляються на продаж. Про це йдеться в дослідженні компанії «Інком-Нерухомість» (є в розпорядженні редакції).

У серпні цього року база вторинного житла компанії поповнилася всього 806 квартирами, що на 26,9% менше, ніж у серпні 2017-го (понад 1,1 тис. об'єктів). Востаннє на такому низькому рівні обсяг нової пропозиції знаходився в грудні 2005 року і січні 2006 років, констатують в департаменті вторинного ринку «Інком-Нерухомості».

Ще півтора року тому покупець, вибираючи квартиру, міг переглядати до двадцяти пропозицій. Зараз ситуація змінилася: найбільш ліквідні квартири (найбільш дешеві і якісні) вирушають з експозиції миттєво, а частина попиту залишається незадоволеною, відзначають аналітики. Вони вважають, що це тривожний симптом для вторинного ринку — подальше скорочення обсягу пропозиції може призвести до зростання цін на квартири, причому не тільки на найбільш затребувані.

Експерти виділили кілька факторів, що пояснюють, чому продавці вторинного житла покидають ринок. Зокрема, продовжує діяти «синдром розчарованого продавця» — 21% власників відкладають продаж, розуміючи, що не зможуть продати квартиру за бажаною вартості (як правило, вона завищена). 7% продавців вирішили здавати житло, чекаючи зростання цін. Ще 8% — власники житла в хрущовках, які вирішили почекати з продажем, очікуючи надання нових квартир. 17% затрималися на дачах на все літо, завдяки гарній погоді. Ще 17% — чекають зміцнення рубля, щоб виручену від угоди суму вигідно перевести у валюту. 5% власників просто відклали покупку з-за економічної нестабільності в країні. Нарешті, 25% нових об'єктів вторинний ринок недоотримав з-за розвитку нової тенденції: з-за труднощів, пов'язаних з реалізацією об'єкта з іпотечним обтяженням, його власники відмовляються від ідеї продати таку квартиру, а покупці погоджуються на її придбання тільки при значному дисконті.

Ринок новобудов за обсягом пропозиції обігнав «вторинку» ще в квітні 2017 року і на сьогоднішній день перевищує його в 1,8 рази, повідомляли раніше експерти компанії «Азбука житла».



Категория: Недвижимость