День в історії: Формула Ейнштейна і ювілей Google


Опубликованно 11.12.2018 00:22

День в історії: Формула Ейнштейна і ювілей Google

Заснування Харківського політеху

Сьогодні Харківський політехнічний університет – це один з провідних технічних вузів України. У ньому 21 факультет, який готує фахівців 73-х спеціальностей. А колись, в 1885-му, в рік свого відкриття, він мав лише два відділення – механічне і хімічне, на яких навчалися 125 студентів і працювали 17 викладачів.

Засновником нового навчального закладу в Харкові став видатний академік, заслужений професор Віктор Кирпичов, який очолював його до 1898-го року. Південноросійський технологічний інститут став другим в Російській імперії вищим технічним навчальним закладом.

E=mc2

У 1905 році Альберт Ейнштейн опублікував роботу «Залежить інерція тіла від міститься в ньому енергії?», в якій пропонувалося знамените E=mc2.

З моменту відкриття формула стала однією з найбільш відомих фізичних формул і є символом теорії відносності.

Незважаючи на те, що історично формула була вперше запропонована не Альбертом Ейнштейном, зараз вона асоціюється виключно з його ім'ям, наприклад, саме ця формула була використана в якості назви вийшла в 2005 році телевізійної біографії відомого вченого.

Популярності формули сприяло широко використане популяризаторами науки контрінтуїтивне висновок, що маса тіла зростає зі збільшенням його швидкості. Крім того, з цією ж формулою асоціюється потужність атомної енергії. Так, у 1946 році журнал «Time» на обкладинці зобразив Ейнштейна на тлі гриба ядерного вибуху з формулою E=mc2 на ньому.

День народження Google

27 вересня відзначає свій день народження пошукова система Google. Але причина вибору дати для святкування Дня народження популярного пошукача залишається загадкою.

Справа в тому, що дата реєстрації домену була проведена 15 вересня 1997 року, 7 вересня 1998 року була зареєстрована компанія Google inc., а сам пошуковик почав роботу в 2000 році. До того ж до 2006 року свій День народження пошуковик Google зазначав взагалі в різні дати.

А починалося все в середині 1990-х років, коли два студенти Стенфордського університету Ларрі Пейдж і Сергій Брін розробили пошукову систему, названу ними BackRub і перевіряла зворотні посилання для оцінки важливості сайтів. Сталося це в 1996 році, ну а далі – реєстрація домена й реєстрація компанії.

Як назву Google прийшло в голову засновникам компанії достеменно невідомо, але воно походить від терміна «googol», що позначає цифру, що складається з одиниці і ста нулів. Мабуть, творці пошуковика натякали на неймовірний обсяг інформації, який буде здатна надати користувачам їх система. Однак, термін «googol» був виправлений, а ідея дати назву компанії у вигляді його помилкового написання, став світовим брендом, народилася спонтанно під час переговорів з першим інвестором.

В кінці 1990-х Брін і Пейдж навіть замислювалися над продажем свого продукту, однак, за збігом обставин, продаж не відбувся, а Google став популярним пошукачем у світі, зробивши своїх творців мільярдерами.

Сьогодні система обробляє понад мільярд пошукових запитів в день. Популярність цього пошуковика призвела до того, що в середині 2000-х років з'явився так званий неологізм «гуглити», тобто шукати інформацію в інтернеті за допомогою пошукової системи Google.

Крім власне пошукової системи Google inc. отримує доходи від різних своїх продуктів, таких, як, наприклад, програма AdWords, поштовий сервіс Gmail, соціальна мережа Google+, Google Chrome і інших.

Постійне зростання доходів дозволив компанії Google не тільки забезпечувати розвиток своїх продуктів, але і купувати чужі, даючи їм подальший розвиток в рамках власної стратегії. Так були поглинені відеохостинг YouTube, компанія Motorola Mobility, придбаний проект Earth Viewer і ін.

У 2015 році відбулося перетворення, у ході якого компанія Google увійшла до складу холдингу Alphabet Inc. Як і раніше основним напрямком вкладень для компанії залишаються пошукові, рекламні, а також набирають популярність хмарні інтернет-технології і розробки.



Категория: Новости