5 фактів, про які потрібно знати, якщо ви вирішили купити дачу


Опубликованно 12.12.2018 00:04

5 фактів, про які потрібно знати, якщо ви вирішили купити дачу

Придбання будинку з ділянкою таїть в собі безліч підводних каменів. Тут важливо не упустити деталі і максимально виключити можливі юридичні ризики, яких при покупці заміської нерухомості істотно більше, ніж при придбанні міського житла. Також варто врахувати час купівлі дачі, особливості розташування ділянки і, звичайно, уважно поставитися до документації.

Опитані «РБК-Нерухомістю» експерти розповіли про п'ять нюанси, які потрібно знати, якщо ви вирішили придбати заміську нерухомість.

№ 1 Документи

При купівлі дачі необхідно уважно вивчати правовстановлюючі документи. Вони повинні бути коректними, дійсними і відповідати фактичним параметрам об'єкта. Особливо варто звернути увагу на історію нерухомості. «Перевірте попередні угоди щодо дачі, не було незаконних операцій, порушення чиїх-небудь прав при їх вчиненні. Переконайтеся, що об'єкт не встановлені будь-які обмеження», — радить керівник комерційної практики юридичної компанії BMS Law Firm Денис Фролов.

Перед операцією важливо також упевнитися, що право власності продавця зареєстровано в установленому порядку. Для цього необхідно запросити документи, що підтверджують належне оформлення та державну реєстрацію права власності на земельну ділянку з будинком, рекомендує керівник аналітичного центру компанії «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов. Він пояснив, що з січня по червень 2016 року — це свідоцтво про державну реєстрацію права власності, а з липня 2016 року таким документом є виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості.

У документах також мають бути зазначені дозволені види будівництва. «Земля не повинна перебувати в містобудівній зоні або зоні розширення, реконструкції автомобільних доріг, так як в цьому випадку вона може бути вилучена», — зазначила керівник офісу «Новогирєєво» «Міель-Мережа офісів нерухомості» Юлія Антясова.

При придбанні дачі безліч ризиків пов'язано з межами земельних ділянок. З-за них з сусідами можливі серйозні конфлікти, які часто доходять до суду. «Перед операцією переконайтеся, що документи відображають реальні межі. Варто поспілкуватися і з сусідами — якщо є якісь проблеми, вони зазвичай в курсі цього. Також потрібно обов'язково запросити всі документи, що стосуються комунікацій — водопостачання, електрики, газу», — підкреслив керуючий партнер колегії адвокатів «Старинський, Корчаго і партнери» Володимир Старинський.

№ 2 Ціна

Одним з основних факторів при виборі заміської нерухомості є її вартість. Ціна придатною для проживання дачі в Підмосков'ї стартує від 250 тис. руб. — за таку суму можна придбати дачну ділянку на відстані понад 100 км від Москви зі старим одноповерховим будинком, уточнює Таганов. За його словами, максимальна вартість дачі може досягати декількох мільйонів, якщо це сучасний будинок в престижній локації. В середньому ж ціна дачі в Московській області сьогодні становить 6,3 млн руб., уточнює експерт.

Скільки коштують дачі та котеджі в Підмосков'ї цієї осені

Пізня осінь вважається на заміському ринку низьким сезоном, у цей час реально отримати додаткову знижку в розмірі до 15%. Однак якщо ви збираєтеся щось будувати, необхідно мати на увазі, що дощі та заморозки можуть пригальмувати процес. «Стандартний прийом для отримання знижки — знаходження недоліків, які ви готові довести продавцеві, але які при цьому для вас некритичні. Наприклад, можна звернути увагу на нерівний рельєф ділянки, його зарослий вигляд, наявність підлягають вирубці дерев і так далі», — розповідає аналітик «Інком-Нерухомості».

№ 3 Коли вибирати будинок

На відміну від квартири при купівлі дачі має істотне значення, коли вибирати нерухомість. Традиційно заміський відпочинок асоціюється з теплою порою року — навесні і влітку. Проте дивитися будинок найкраще в погану погоду, бажано восени. Саме в цей сезон можна перевірити, чи не протікає дах, а також герметично закриваються вікна і двері. Крім того, в холодну погоду відразу буде зрозуміло, наскільки будинок зберігає тепло і з якою швидкістю він прогрівається і охолоджується.

Закриваємо сезон: 5 головних рад при підготовці дачі до зимівлі

№ 4 Розташування

Одні вибирають дачі ближче до столиці, щоб не витрачати багато часу на дорогу до будинку, інші, навпаки, прагнуть виїхати подалі, щоб злитися з природою. Проте в обох випадках необхідно перевірити, чи не знаходиться ділянка в водоохоронній зоні. «Це території, що прилягають до берегової лінії річок, озер, водосховищ і так далі. Найближчим сусідство з водними об'єктами також загрожує затопленням. Безпечне розташування дачної ділянки — як мінімум 30 м від води. Крім того, будівництво об'єктів для проживання людей в санітарно-захисній зоні водойм заборонено», — пояснює Таганов.

Для того щоб виключити ризик затоплення, насамперед варто переконатися в тому, що земля, на якій стоїть будинок, не знаходиться в заболоченій місцевості, підтверджує експерт Миэля. На її думку, найкращий час року для такої перевірки — весна, так як сезонне танення снігу дозволить максимально детально побачити ситуацію, або осінь — сезон дощів. «Клієнтам варто прогулятися по ділянці, перевірити вологість ґрунту, оглянути прилеглу місцевість. У разі якщо землеволодіння знаходиться на схилі, з'ясувати, в якій саме частині — верхній або нижній. Якщо земля розташована внизу, то, відповідно, є ризик, що вода буде стікати і накопичуватися на дільниці», — підкреслює Антясова. Безпечне розташування дачної ділянки — як мінімум 30 м від води, пояснює експерт.

№ 5 Дачна прописка

З 1 січня 2019 року вступає в силу закон, згідно з яким росіяни зможуть реєструватися на дачах. Тепер заміську нерухомість можна буде використовувати не тільки як місце відпочинку, але і як постійне житло. Однак реєстрація можлива далеко не скрізь. Якщо ви вирішили купити літній будинок, в який будете приїжджати у відпустку і на вихідні, то на прописку не варто розраховувати. Зареєструватися можна лише в капітальній будівлі, в якому є світло, газ і вода. Крім того, у вашої нерухомості обов'язково повинен бути поштову адресу. Зараз прописку можна отримати тільки на дачах, які розташовані в межах міста.



Категория: Недвижимость