Зростання або падіння: 9 графіків про ринок нерухомості Москви в 2018 році


Опубликованно 09.01.2019 00:42

Зростання або падіння: 9 графіків про ринок нерухомості Москви в 2018 році

«РБК-Нерухомість» підготувала дев'ять графіків, які показують, що відбувалося з ключовими показниками ринку житлової і комерційної нерухомості Москви — як змінювалися ціни на первинному і вторинному ринках, ставки оренди в офісних і торгових центрах і т. д.

Редакція також пропонує вам самим вгадати, як змінилися основні параметри ринку столичної нерухомості за останній рік. Добудуйте графік (доведіть пунктир до кінця року, правий край картинки), після чого натисніть «Перевірити» і порівняйте вашу оцінку з реальним станом справ.

До кінця 2018 року середня вартість пропозиції вторинних квартир (без урахування елітного сегменту) перевищить позначку в 165 тис. руб. за 1 кв. м, прогнозують аналітики «Інком-Нерухомості». З початку цього року аналітики компанії відзначали зростання цін пропозиції вторинних квартир на ринку житла Старої Москви: якщо в січні середня вартість 1 кв. м (з урахуванням всіх сегментів) дорівнювала 178,1 тис. руб., то до нинішнього моменту даний показник збільшився до 196,9 тис. руб., на 10,6%. «За останні п'ять років це найбільш помітне підвищення середнього цінового показника для вторинного ринку житла Старої Москви. У короткостроковій перспективі (принаймні, в першій половині 2019 року) ми прогнозуємо подальше плавне підвищення цін», — говорить директор департаменту вторинного ринку «Інком-Нерухомості» Сергій Шлома. За його словами, одна з головних причин зростання вартості вторинного житла в столиці — активізація попиту.

З 2015 року за рахунок зростання кількості угод на первинному ринку спостерігався істотний відтік клієнтів на вторинному. За кількістю зареєстрованих прав лише у 2018 році ринок перевищив показники докризового 2013-го, зазначає керуючий партнер «Міель-Мережа офісів нерухомості» Марина Толстик. При цьому, з урахуванням даних Росреестра за листопад 2018 року, кількість зареєстрованих прав за договорами купівлі-продажу та міни за 11 місяців майже досягло сумарного річного показника минулого року. За прогнозами «Міель», кількість угод у столиці в четвертому кварталі 2018 року буде вище відповідного періоду минулого року на 25-30% для вторинного ринку і на 45-55% для ринку новобудов.

У листопаді 2018 року порівняно з аналогічним періодом минулого року середня вартість квартири в масовому сегменті столичних новобудов зросла на 7,5% і, за даними компанії «Метриум», досягла 161 тис. руб. за 1 кв. м. протягом 2018 року підвищувалася загальна готовність новобудов, тому зростала їх вартість, певною мірою зіграли роль прискорення інфляції і падіння курсу рубля, пояснює керуючий партнер «Метриума» Марія Литинецкая.

За підсумками четвертого кварталу 2018 року зростання цін по окремим проектам складе 7-10%, прогнозує голова ради директорів Kalinka Group Катерина Румянцева. Багато девелопери налаштовані на цінове зростання, однак на ринку досить пропозиції, покупцеві є з чого вибирати, до того ж клієнти вже звикли до торгу, зазначає експерт.

На ринку столичних новобудов починаючи з четвертого кварталу 2015 року спостерігається стабільний тренд збільшення кількості зареєстрованих ДДУ. Основні причини — істотне зростання пропозиції в нових проектах, в тому числі комфорт-класу в старих кордонах Москви, а також більш привабливі ставки по іпотеці в порівнянні з вторинним ринком, стверджує Марина Толстик.

З четвертого кварталу 2015 року в столиці спостерігалося поступове зростання сумарної кількості угод, в більшій мірі за рахунок ринку новобудов. З четвертого кварталу 2017 року, коли середньозважена ставка по іпотеці опустилася нижче 10%, сумарна кількість іпотечних угод перевершило показники навіть успішного за обсягами угод 2014 року.

Після пікових значень 2014 року, коли в Москві в експлуатацію було введено 1,4 млн кв. м офісів, обсяг поповнення столичного ринку комерційної нерухомості новими площами неухильно знижується, зазначає керівник відділу досліджень компанії JLL Олеся Дзюба. За підсумками перших трьох кварталів в експлуатацію введено 94,5 тис. кв. м офісних і 98 тис. кв. м торгових площ, що є рекордно низькими показниками за останні роки.

За підсумками трьох кварталів поточного року в Москві середня ставка оренди на офісні приміщення класів А і В виросла на 5% відносно 2017-го. У четвертому кварталі ставка оренди буде триматися на рівні третього кварталу, прогнозує аналітик департаменту досліджень Cushman & Wakefield Марія Логутенко. При наявності угод у грудні в офісних центрах класу prime ставка передбачається вище інших квартальних показників 2018 року, додає вона. У найближчі роки середня ставка продовжить рости на 2-4% щорічно, прогнозує експерт.

Важливою подією для московського ринку стріт-ритейлу став минулий влітку 2018 року чемпіонат світу з футболу. У тому числі завдяки цій події аналітики компанії Colliers International відзначають зростання ставок оренди в основних центральних торгових коридорах Москви: в середньому на 13-17% порівняно з кінцем 2017 року. Список найбільш дорогих з точки зору оренди вулиць не змінився порівняно з минулим роком: Столешников провулок — 250 тис. крб. за 1 кв. м в рік, П'ятницька вулиця — 180 тис. руб., Петрівка — 170 тис. крб., Кузнецький Міст — 170 тис. крб., Микільська — 150 тис. руб.



Категория: Недвижимость