Як у Тихомирової: 5 інтер'єрів з улюблених радянських фільмів


Опубликованно 10.01.2019 00:00

Як у Тихомирової: 5 інтер'єрів з улюблених радянських фільмів

Популярні кінострічки минулого століття захоплюють не тільки сюжетами і майстерністю акторської гри. Вони відображають минулу епоху і занурюють глядача в усі подробиці побуту радянських людей. Такий ефект можливий багато в чому завдяки оформленню квартир і будинків, в яких живуть улюблені герої на екрані. Деталі киноинтерьеров нерідко доповнюють характери персонажів і розкривають задум сцен. Саме тому художники-постановники завжди приділяли особливу увагу їх опрацювання.

Комусь предмети радянського часу навівають сумні думки про товарному дефіциті і комуналках, а кому-то нагадують милі серцю образи дитинства і юності. Деякі атрибути «радянського стилю» і сьогодні надихають дизайнерів. Вони вдало вписуються в концепцію сучасного інтер'єру, надаючи йому особливий шарм і підкреслюючи спадкоємність. Ми підготували добірку ностальгічних інтер'єрів, знайомих кожному жителю колишніх радянських республік.

Двійка Горбунковых в Сочі («Діамантова рука», 1968 рік)

Культова комедія Леоніда Гайдая була показана в квітні 1969 року і зовсім скоро стала лідером радянського кінопрокату. Її подивилися 76,7 млн глядачів. Центральний персонаж фільму Семен Горбунков з дружиною і дітьми проживає у відносно свіжої сочинської хрущовці. До того часу мільйони жителів СРСР отримали окреме житло. Тісні квартири з вузькими коридорами і маленькими кухнями стали символом нового комфорту, прийшовши на зміну коммуналкам і старим бараках. П'ятиповерхівка під номером 92 і сьогодні стоїть на Донській вулиці. Вона мало змінилася з моменту зйомок.

Інтер'єр двокімнатної квартири старшого економіста «Гипрорыбы» за сучасними мірками виглядає скромно. У залі стоїть сервант в кольорі «горіх», традиційний посуд за склом, кілька статуеток, стільці з м'якою червоною оббивкою, старенький чорно-білий телевізор «Старт-3». Для 1960-х років така ситуація виглядала цілком стильно й актуально. Про добрий стан сім'ї говорить полірований стіл, лакований паркет і тарілки з квітковим розписом. Декоративні металеві екрани, маскуючі чавунні «гармошки», ще одна деталь, яка видає в Горбунковых знавців інтер'єрної моди.

Кадр з фільму «Діамантова рука»

Квартира простого вченого («Іван Васильович змінює професію», 1973 рік)

Інша радянська кінокомедія, знята за мотивами п'єси Булгакова «Іван Васильович», побила рекорди радянського прокату в 1973 році. Майже весь фільм розлетівся на крилаті вислови та цитати. Описані події відбуваються в житловій багатоповерхівці за адресою Новокузнецька вулиця, 13. На момент зйомок дім з рожевого цегли з пізнаваним зигзагоподібним фасадом був зовсім новим і створював додатковий контраст з добою Івана Грозного. Сама ж обстановка в квартирі талановитого інженера знімалася не тут, а на «Мосфільмі». Там же декоратори відтворили сходові прольоти, під'їзд будинку та ліфт.

Житло Шурика складається з великої кімнати, кухні, вітальні і кабінету з машиною часу. Воно виглядає куди скромніше, ніж квартира його сусіда-стоматолога Шпака. У героя Дем'яненко немає закордонних камер, магнітофонів, антикварних меблів і колекції з кришталю. Все значно простіше: однодверний холодильник, мінімалістичний білий кухонний гарнітур, кілька книжкових полиць і чорно-білий телевізор «Рубін-106». З прикрас — настінне кашпо, акваріум і плакати з зображенням Зиночки. Кухня Шурика до середини стіни оформлена білої глянсової плиткою 15х15 см — радянська класика. А ось портьєри на вікнах виглядають сучасними навіть сьогодні.

Кадр з фільму «Іван Васильович змінює професію»

Запущена хрущовка радянського дармоїда («Афоня», 1975 рік)

Ця робота режисера Георгія Данелії стала самим касовим фільмом 1975 року, в кінотеатрах її побачили понад 62 млн осіб. Морально нестійкий, вічно п'яний і егоїстичний герой на подив полюбився радянським глядачам. Спочатку зйомки фільму планували в Києві, але згодом режисер все ж зупинив вибір на Ярославлі. В кадрі з'являється церква Миколи Рубленого, площа Волкова і площа Праці, Спасо-Преображенський монастир, церква Спасу на Місту і брагинские п'ятиповерхівки. В одній з них слюсар-сантехнік Панас Борщов і отримав окрему службову квартиру.

За сюжетом однушка Афоні розташована на проспекті Дзержинського, в будинку 59. Вона знаходиться в занедбаному стані: розбите дзеркало, частково відклеїлися шпалери в квіточку, що відвалилася плитка, потертий паркет «ялинкою», два дірявих торшера і самотня лампочка під стелею. Всюди плями, порожні консервні банки та інше сміття. Інтер'єр хрущовки дуже мінімалістичний: тут варто обшарпаний диван, круглий дерев'яний стіл, ліжко, тумбочка і кілька стільців. В холостяцькій квартирі Борщова немає ні телевізора, ні радіо, ні інших засобів масової інформації. Хіба що подекуди наклеєні плакати і вирізки з журналів — в СРСР ними любили прикрашати холодильник, кахель і дверці шаф.

Кадр з фільму «Афоня»

Особливості брежнєвської планування («Іронія долі, або З легким паром!», 1975 рік)

Найулюбленіша громадянами СРСР і пострадянських республік новорічна кінострічка була вперше представлена 1 січня 1976 року. За бажанням глядачів фільм показали повторно вже через місяць. Він став своєрідною пародією на одноманітність типової брежнєвської забудови. Вулиці з однаковими назвами, схожі планування квартир і ідентичні дверні замки зіграли злий жарт з героями Ельдара Рязанова. Зйомки московських і петербурзьких сцен проходили в столиці. Обидві будівлі знаходяться на проспекті Вернадського — це панельні будинки 113 і 125, розташовані в 700 м один від одного. Сьогодні їх прикрашають пам'ятні таблички, присвячені фільму.

Надя Шевельова і Женя Лукашин живуть в 32-метрових двушках на 3-ій вулиці Будівельників, 25. Обидва героя переїхали туди недавно. В квартирі стоять Наді ще не розпаковані коробки, а драбина замінює стелаж. В її квартирі можна помітити гасову лампу, жостовских піднос, швейну машинку, манекен і бляшані банки, оформлені під гжель. У Лукашина стоять модні світильники «Свічка» і дзеркало у формі серця. А ще у нього є піаніно — ознака інтелігентної і розвиненою сім'ї. В цілому це типові радянські квартири, наповнені серійної меблями. Виявляється, що у героїв однакові шафи, фамільні ширми і навіть дефіцитний польський стіна за 830 руб.

Кадр із фільму «Іронія долі, або З легким паром!»

Розкішна обстановка житла номенклатури («Москва сльозам не вірить», 1979 рік)

Мелодрама Володимира Меньшова була високо оцінена не тільки радянськими громадянами. Фільм в 1981 році отримав «Оскар» як краща іноземна стрічка. Головна героїня Катерина Тихомирова встигає оцінити різні варіанти радянського житла. Спочатку це кімната в заводському гуртожитку, яку героїня ділить з двома подругами. Тут і настінний килим з рослинним орнаментом, і натягнуті під стелею білизняні мотузки. Пізніше її чекає тимчасове проживання в знаменитій висотці на площі Повстання. Всередині професорських апартаментів — старовинні меблі з різьбленим декором, мереживні серветки, масивний круглий стіл, порцелянові сервізи і люстри з кришталю.

Ставши директором комбінату, героїня Віри Алентової переїжджає у власну квартиру. Це престижна новобудова з жовтої цегли, один з «генеральських» будинків на Мосфільмовскій вулиці. Простору вітальню прикрашає стінка. Щоб дістати її, жінці напевно довелося постаратися. На кухні можна помітити додатковий портативний телевізор, а у дочки Олександри — особистий бобінний магнітофон. Все це атрибути достатку і благополуччя. Навпроти «секції» варто «м'який кут»: комплект з двох жовтих крісел і розкладного дивана. Останній трансформується за пару хвилин: в одному з епізодів герої наочно продемонстрували цю можливість.

Кадр з фільму «Москва сльозам не вірить»



Категория: Недвижимость