Рожевий сніговик: Зонда NASA надіслав більш чітке фото астероїда


Опубликованно 21.01.2019 00:08

Рожевий сніговик: Зонда NASA надіслав більш чітке фото астероїда

NASA опублікувало більш чітку фотографію транснептунового об'єкта (486958) 2014 MU69, який був вивчений автоматичною міжпланетною станцією (АМС) Нові горизонти і має поки неофіційну назву Ультіма Туле (Ultima Thule). Попередній знімок був дуже низької якості і дозволяв лише приблизно оцінити форму і розміри цього небесного тіла.

2014 MU69 складається з двох частин, сполучених перемичкою. Діаметр більшої частини дорівнює приблизно 19 км, меншою — 14 км. Фахівці NASA, які курують місію «Нові горизонти», запропонували назвати більшу частину Ультима, а меншу відповідно Тулі. Ці дві частини утворюють єдине небесне тіло, неофіційна назва якого, що символічно, також складається з двох слів — Ультіма Туле. І неофіційну назву всього небесного тіла, і теж поки неофіційні назви його частин, а також деталей рельєфу, будуть в майбутньому запропоновані Міжнародного астрономічного союзу, який офіційно закріпить їх.

Астрономи вже припустили, що злипання двох тіл, що утворили Ультіма Туле, відбулося багато мільярдів років тому, коли Сонячна система ще тільки формувалася.

2014 MU69 має властивий більшості об'єктів пояса Койпера червонуватий колір.

Нагадуємо, що проліт АМС поруч з Ультіма Туле відбувся 1 січня о 5:33 UTC на відстані близько 3500 км. Тепер це найдальше небесне тіло, яке коли-небудь було досліджено поблизу земним апаратом: зближення відбулося на відстані більше 6,5 млрд км (43,4 а.е.) від Сонця.

Як заявили в NASA, станція «Нові горизонти» повинна була зробити ще більш чіткі фотографії це далекого об'єкта. Незабаром вони будуть переслані на Землю разом з безцінними науковими даними, отриманими різними приладами апарату. Фахівці вважають, що на передачу всіх зібраних даних може піти кілька місяців.

Хочете знати важливі та актуальні новини раніше за всіх? Підписуйтесь на сторінку Bigmir)net на Facebook: facebook.com/bigmir.net.



Категория: Новости