ВС уточнив норми розділу однокімнатної квартири двома власниками


Опубликованно 21.01.2019 00:28

ВС уточнив норми розділу однокімнатної квартири двома власниками

Власник меншої частини однокімнатної квартири має право на відповідну компенсацію за ті квадратні метри, власником яких він є. До такого висновку дійшов Верховний суд, повідомляє «Российская газета».

Житель міста Сочі отримав у подарунок чверть однокімнатної квартири і через кілька років вирішив заселитися в неї. Однак основний власник був проти, не пустив її у квартиру і не дав ключів, йдеться в замітці.

Тоді власник чверті площі звернувся з позовом до районного суду. Там пояснили, що, за законом, якщо домовитися про користування квартирою двом власникам не вийшло, то задовольнити вимогу про вселення можна, лише визначивши при цьому, як користуватися приміщенням, та надавши кожному з власників відповідну його частину. В даному випадку виділити таку частину позивачу було неможливо із-за маленької площі, уточнює «РГ».

Чоловік з таким рішенням не погодився і звернувся в крайовий суд, де постановили, що наявність маленької частки у спільній власності не обмежує права на володіння і користування майном. Крім того, в крайовому суді запропонували звернутися за виплатою компенсації в рахунок належної йому частки. Однак з таким рішенням не погодився вже відповідач звернувся до суду вищої інстанції, написано в статті.

Верховний суд постановив, що у разі якщо основні власники квартири людині відмовили у вселенні, вони повинні виплачувати йому щомісячну компенсацію за користування його часткою. Верховний суд скасував рішення по цій справі апеляції і відправив спір про однокімнатній квартирі на новий розгляд в крайовий суд, пояснює видання.

Верховний суд уточнив правила розділу житла при розлученні в липні 2018 року. Якщо квартира була придбана чоловіком на кошти, які він отримав до вступу в шлюб, то вона вважається його особистою власністю, пояснили в суді.



Категория: Недвижимость