Порівну або по-чесному: як ділити нерухомість при розлученні


Опубликованно 21.01.2019 00:28

Порівну або по-чесному: як ділити нерухомість при розлученні

Розлучення сам по собі процес непростий, а якщо у вас є діти і спільне житло, то він ускладнюється в рази. Розбираємося, як колишнє подружжя можуть поділити наявні у них квартири, заміські будинки, котеджі і землю.

Що не доведеться ділити

В суді не будуть враховувати нерухомість, отриману чоловіком або дружиною в дар або по спадку, а також передану на безоплатній основі: вона залишається у власності того, кому була віддана спочатку. Це ж правило поширюється на квартири, будинки і ділянки, придбані до шлюбу або на гроші, зароблені до створення сім'ї. Правда, в останньому випадку доведеться довести документально факт наявності грошей до реєстрації відносин. У деяких випадках суддя може визнати нерухомість не загальною, якщо подружжя тривалий час жили окремо, але не подавали на розлучення офіційно. Тут також знадобляться докази і свідчення свідків.

Домовтеся один з одним

Шлюбні угоди в Росії укладають рідко. Тим не менш, якщо подружжя підписують такий договір до вступу в шлюб, в ньому можна вказати побажання щодо розділу нерухомості і прописати всі можливі варіанти. Якщо подружжя спочатку домовилися, що вся нерухомість дістанеться одному з них чи буде поділена порівну, то при розлученні доведеться слідувати прийнятим рішенням. Також розводяться можуть укласти угоду в процесі розлучення, якщо вони готові самостійно домовитися і вирішити, кому дістанеться квартира, а кому, приміром, дачна ділянка.

Якщо ділити майно буде суддя

Коли немає зафіксованої домовленості між колишніми чоловіком і дружиною, питання розділу нерухомості доведеться вирішувати через суд. Найчастіше суддя ділить спільно нажиті будинки і квартири з урахуванням вартості порівну, орієнтуючись на однакові права подружжя за законом. Шлюборозлучний процес може затягнутися на довгий час і принести додаткові витрати у випадку, якщо одна із сторін не згодна з рішенням судді. Враховуйте, що розібратися з цим питанням треба протягом трьох років з моменту оформлення розлучення в Загсі, далі за термінами позовної давності претендувати на спільний дім вже не вийде.

Фото: Rawpixel/Unsplash

Що дістанеться дітям

Суд приймає рішення виходячи з букви закону, і за сімейним законодавством може віддати більше дружину, з яким залишаться неповнолітні діти. Але це відбувається за бажанням судді; ніде не закріплено, що наявність дітей — привід віддати більшу частину нерухомості їх батька або матері. Батькам доведеться довести необхідність передачі йому нерухомості, виходячи з потреб дитини. За таким же принципом суд може віддати одному з колишнього подружжя частку менше половини, якщо буде доведено, що в шлюбі він не приносив у сім'ю грошей або витрачав серйозні суми зі спільного бюджету на особисті потреби і забаганки шкоди членам сім'ї.

Що робити, якщо житло приватизоване

Все залежить від того, на кого приватизована квартира. Якщо у приватизації брали участь обоє з подружжя, то і ділити її доведеться по часткам, так як колишні чоловік і дружина стали пайовими власниками. Буває так, що частки заздалегідь не визначені, тоді це доведеться зробити самостійно або вирішувати в судовому порядку, як описано вище. При приватизації квартири на одного тільки чоловіка або дружину другий чоловік не має на неї прав. Коли квартира з документами не знаходиться в його власності, прописка не грає ролі під час розлучення — таке житло ділити на частки не стануть.

Як вчинити з муніципальним житлом

Ділити квартиру, оформлену за договором соціального найму, не можна. Але можна провести приватизацію порівну, коли ви вже вирішили розлучитися. Це можна зробити за усним договором без юридичних процесів, якщо подружжя зберегли нормальні відносини і готові допомогти один одному. Якщо при цьому вони продовжують жити на одній території, зберігають права на проживання і користування, навіть якщо наймачем числиться лише один з них.

Як ділити ремонт

Іноді гроші, вкладені в хороший ремонт, становлять вагому частину від підсумкової вартості житла. Наприклад, квартира належала дружині ще до шлюбу і, ймовірно, їй же і залишиться, але при цьому члени сім'ї ремонтували нерухомість разом, а то й повністю, за рахунок чоловіка. У такій ситуації суд розгляне докази того, що вкладені в ремонт кошти серйозно перевищують дошлюбний дохід власника нерухомості, в результаті чого будинок або квартиру можуть визнати спільною власністю і ділити при розлученні в рівних частках. Для вирішення питання розлучається знадобиться експертна оцінка нерухомості та підрахунок різниці у вартості квартири до ремонту і після. Якщо сума невелика (закон не вказує конкретних коефіцієнтів, це вирішить суд), то при розлученні поділять навпіл тільки вартість ремонту, і один з подружжя повинен буде виплатити її іншому.



Категория: Недвижимость