Ефект метро: у Новій Москві різко скоротилося число квартир на продаж


Опубликованно 21.01.2019 00:28

Ефект метро: у Новій Москві різко скоротилося число квартир на продаж

У Новій Москві скорочується обсяг пропозиції на вторинному ринку житла: за оцінкою компанії «Азбука житла», за рік цей показник зменшився на 36% — з 1,3 тис. квартир на початку січня до 900 на початку грудня. У компанії «Інком-Нерухомість» наводять ще більш вражаючі цифри: за їхньою оцінкою, з початку року обсяг пропозиції тут скоротився на 56,6%, з 4 тис. до 1,7 тис. об'єктів.

Скорочення пропозиції ріелтори пояснюють високим попитом і зростаючими цінами на житлову нерухомість в Новій Москві — багато в чому на це вплинуло відкриття станцій метро «Румянцево» і «Саларьево», які помітно поліпшили транспортну ситуацію в районі. «Люди перестали переглядати переїзд в зв'язку з відкриттям метро або вирішили здавати в оренду квартири. Проте тенденція зменшення обсягу пропозиції характерна і для Старої Москви, де він знизився в порівнянні з початком року на 45% і вперше в історії в середині року став менше 2 млн кв. м», — відзначає генеральний директор компанії «Азбука житла» Володимир Каширцев.

Керуючий партнер «Міель-Мережа офісів нерухомості» Марина Толстик пов'язує вимивання квартир на вторинному ринку Нової Москви з ростом купівельної активності, яка, в свою чергу, обумовлена реалізацією відкладеного попиту, реінвестуванням коштів з депозитів в нерухомість і комфортним рівнем іпотечних ставок.

«Важливо й те, що підвищується привабливість житлового фонду на вторинці Нової Москви. Тут масштабно освоюються території, активно йде нове будівництво, розвиток інфраструктури, і об'єкти первинного ринку житла поступово переходять у вторинний сегмент, де вони користуються підвищеним попитом у певних цільових груп», — говорить керівник аналітичного центру компанії «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов.

Ціни на житло в Новій Москві

Скорочення пропозиції впливає на ціни: за оцінками опитаних «РБК-Нерухомістю» ріелторів, з початку року вони виросли в середньому на 5% (з 117,2 тис. руб., до 123,2 тис. руб.) — вперше після кризи. Найдорожчі пропозиції зараз сконцентровані в Саларьеве, де середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку становить 133,9 тис. руб. — це найвищий показник по району. У трійку найдорожчих районів Нової Москви також входять Комунарка (131,8 тис. руб.) та селище заводу " Мосрентген (127,9 тис. руб.).

Середня вартість квадратного метра в Новій Москві становить 109,9 тис. руб., що на 24% більше, ніж у Підмосков'ї, і більш ніж в 2,5 рази менше, ніж в середньому по Старій Москві. За оцінкою «Абетки житла», найдешевша пропозиція на приєднаних територіях обійдеться в 1,4 млн руб. — за стільки продається однокімнатна квартира площею 35 кв. м в селі Троїцьке поблизу окружної траси А-107. Максимальний цінник досягає 36 млн руб. — стільки коштує трикімнатна квартира площею 136 кв. м у місті Троїцьку.

Зараз на території Нової Москви діють дві станції метро — «Румянцево» і «Саларьево» Сокольницької лінії. У 2019 році на цій гілці з'являться ще чотири станції — «Філатов луг», «Прокшино», «Вільхова» і «Столбова». Подовжена Сокольническая лінія зв'яже територію Старої Москви з селищем Комунарка, що входять до складу Новомосковського адміністративного округу.



Категория: Недвижимость