День в історії: J/?-мезон і спалах наднової


Опубликованно 22.01.2019 00:22

День в історії: J/?-мезон і спалах наднової

Спалах наднової

11 листопада 1572 року Тихо Бразі, повертаючись додому з хімічної лабораторії, зауважив в сузір'ї Кассіопеї надзвичайно яскраву зірку, якої раніше не було. Він відразу зрозумів, що це не планета, і став вимірювати її координати. Зірка сяяла на небі ще 17 місяців; спочатку вона була видна навіть вдень, але поступово її блиск тьмянів. В сучасній термінології, це була перша за 500 років спалах наднової в нашій Галактиці; наступна сталася незабаром після смерті Бразі (Наднова Кеплера), і більше в галактиці спалахів наднових, видимих неозброєним оком, не спостерігалося (лише в 1987 році неподалік, у Великій Магеллановій Хмарі, відзначена спалах наднової SN 1987A).

J/?-мезона

У 1974 році в один день двома незалежно один від одного працюють групами американських дослідників під керівництвом Бертона Ріхтера і Семюела Тінга — були опубліковані повідомлення про відкриття нової елементарної частинки, у зв'язку з чим частці присвоєно подвійну назву – J/?-мезон (джей-псі-мезон).

Міжнародний день енергозбереження

11 листопада за ініціативою міжнародної екологічної мережі «Шкільний проект з використання ресурсів та енергії» (SPARE) оголошено Днем енергозбереження (International Day of Energy Saving).

Рішення про заснування цього свята було прийнято в квітні 2008 року на проведеному в Казахстані міжнародному нараді координаторів SPARE. А вже в листопаді 2008-го світ відзначив перший День енергозбереження.

Це свято отримав статус міжнародного, оскільки взяти участь у проекті побажали близько 20 країн. Основна мета свята — привернути увагу влади і громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку відновлюваних джерел енергії. Проблема енергозбереження набагато глибше, ніж може здатися на перший погляд. Економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища.

Нагадаємо, днем раніше ми згадували перший вірус і місячну станцію.



Категория: Новости