Експерти прогнозували зростання цін на новобудови Москви в найближчі два роки


Опубликованно 22.01.2019 00:22

Експерти прогнозували зростання цін на новобудови Москви в найближчі два роки

Середня ціна 1 кв. м в столичних новобудовах масового сегмента в грудні 2018 року склала 162 тис. руб. Тільки за останній місяць минулого року цей показник збільшився на 0,4%, а за рік — на 7,5%. Про це йдеться в огляді аналітиків компанії «Метриум» (є в розпорядженні редакції).

Зростання цін спостерігався протягом усього року, за винятком окремих місяців, коли в продаж виходили нові житлові комплекси за стартовими цінами, що впливало на середній рівень цін на первинному ринку, відзначають експерти.

Найнижчими ціни в новобудовах Москви були в лютому минулого року — 149,8 тис. руб. за 1 кв. м, що на 0,6% нижче, ніж у грудні 2017-го. А найвищий рівень цін зафіксовано в грудні, зазначено в дослідженні. Також аналітики відзначають, що максимальне зростання цін на житло в новобудовах спостерігався у південно-східних (+13,7%), західних (+9,5%) і північно-західних (+8,6%) районах міста. Середні ціни знизилися лише у двох округах: Північному (-3,4%) і Східному (-2,4%).

Зростання цін простежується за всіма типами квартир у споруджуваних будинках за винятком багатокімнатних. Студії виросли в ціні на 7,4%, в середньому до 5,13 млн руб., однушки — на 10,2%, до 6,9 млн руб. Двокімнатні квартири в середньому подорожчали на 8,8%, до 9,93 млн руб., трикімнатні — на 1,9%, до 12,98 млн руб. І тільки багатокімнатні квартири подешевшали на 4,8%, до 19,5 млн руб., йдеться в дослідженні.

Протягом усього року попит на житло в новобудовах був високим, активними з точки зору продажів стали навіть ті місяці, коли традиційно спостерігається затишшя, підкреслюють автори огляду. У підсумку, незважаючи на активний вихід нових проектів, пропозиція скоротилася на 21,4% по числу квартир на 19,5% їх сумарної площі (до 14,99 тис. одиниць площею 0,89 млн кв. м), підрахували аналітики «Метриума».

Посилення закону для девелоперів: що чекає ринок житла в 2019 році

Зростання цін очікується і в 2019 році, вважають експерти. Протягом найближчих двох років квартири можуть подорожчати ще на 10-12%. З 1 липня забудовники зможуть залучати гроші пайовиків тільки з застосуванням ескроу-рахунків. Будівництво буде вестися із залученням кредитування, що призведе до збільшення собівартості. Зростання цін посприяє і підвищення ПДВ, відзначають вони. Однак очікується, що на початку року попит на квартири все ще залишиться високим. Фактором, який може стримати купівельну активність і зростання цін в 2019 році, є лише можливе підвищення ставок по іпотеці, вважають аналітики.



Категория: Недвижимость