У Мінекономрозвитку пояснили пропозиції про реєстрацію дачних будівель


Опубликованно 26.01.2019 00:28

У Мінекономрозвитку пояснили пропозиції про реєстрацію дачних будівель

Власникам земельних ділянок буде не обов'язково ставити на кадастровий облік і реєструвати права на допоміжні споруди: лазні, альтанки, сараї і т. д. Такі споруди можна буде виключати з реєстру нерухомості. Про це йдеться в поправках до Цивільного кодексу, які розробив та вніс в уряд Мінекономрозвитку.

Поправки уточнюють критерії віднесення об'єктів на приватних землях (дачних, садових, наданих для ІЖС або ведення підсобного господарства тощо) до нерухомим або рухомим речам. Роз'яснення до законопроекту подано в публікації «Російської газети».

Зараз Цивільний кодекс відносить до нерухомості, «будівлі і споруди, міцно пов'язані з землею, переміщення яких неможливе без заподіяння їм невідповідного збитку». Проте часто трапляється, що на приватних земельних ділянках перемістити з одного місця на інше можна практично будь-який об'єкт. Наприклад — некапітальні лазні, теплиці, сараї, літні кухні, альтанки, барбекю. За чинним законодавством багато громадяни реєструють такі об'єкти як нерухомість, пояснив директор департаменту нерухомості мінекономрозвитку Олексій Бутовецкий.

Згідно законопроекту, будь-які легкі будови автоматично перестануть бути самостійними нерухомими речами. Такі споруди будуть вважатися поліпшеннями земельної ділянки. Це звільнить власника від необхідності реєструвати такі споруди, а їх власником буде вважатися правовласник земельної ділянки.

Легкі споруди можна буде демонтувати і переміщати без будь-яких дозволів, погоджень і без оформлення будь-яких процедур, розповів Бутовецкий в публікації «РГ».

За чинним законодавством, власники приватних земель звільняються від сплати податку на майно фізичних осіб тільки на одне господарське будова площею до 50 кв. м. Це означає, що якщо на ділянці є зареєстровані лазня, сарай, теплиця, альтанка, то податок необхідно заплатити за всі будівлі, крім одного. Поправки Мінекономрозвитку передбачають виключення з оподатковуваної бази всіх будівель, які є поліпшеннями земельної ділянки. Згідно з поправками, такі будівлі можна буде виключити протягом п'яти днів з Єдиного державного реєстру нерухомості за заявою правовласника.

Як нараховують податок на незареєстровані споруди на дачних ділянках

У відповідності з чинним законодавством реєстрація прав на нерухоме майно та постановка об'єктів нерухомості на кадастровий облік носять замовний характер. Реєстрація права дозволяє власнику майна розпоряджатися ним повною мірою — продавати, дарувати, передавати у спадок. У зв'язку з цим рекомендується реєструвати права власності на всю нерухомість, розташовану на дачній ділянці.



Категория: Недвижимость