День в історії: Гавайські острови і перший DVD


Опубликованно 28.01.2019 00:04

День в історії: Гавайські острови і перший DVD

Гавайські острови

Гавайські острови для європейців відкрив 18 січня 1778 року знаменитий англійський мореплавець Джеймс Кук під час свого 3-го подорожі по Тихому океану (тут він і загинув 14 лютого 1779 року, коли повернувся на зимівлю після плавання по північній частині Тихого океану). Кук дав їм назву Сандвічеві острови (цю назву використовували до кінця XIX століття) в честь Першого лорда Адміралтейства Джона Монтегю, 4-го графа Сендвіча.

До моменту прибуття Гавайські острови Кука вже майже півтора тисячоліття населяли полінезійці. Єдиної точки зору на історію заселення Гавайських островів досі не склалося. Згідно найбільш поширеній точці зору перші полінезія прибутку з Маркізьких островів близько 300 року до н. е.., за якими приблизно в 1300 році пішли переселенці з Таїті, підкорили перших поселенців і сформували більш складну релігійну і соціальну систему на островах.

Європейці застали на Гавайських островах кілька державних утворень, які в 1810 році злилися в єдине королівство Гаваї під керівництвом Камеамеа I, отримав доступ до європейського зброї. Розвиток інтересу до виробництва цукрового очерету призвело США в кінці століття до більш активного економічного і політичного втручання в справи архіпелагу. Місцеве населення, зіткнувшись з занесеними ззовні інфекції, від яких у нього не було імунітету, пережило масове вимирання: до кінця століття від 300-тисячного полінезійського населення залишилося близько 30 тисяч чоловік. На їх місце 1852 році Гавайське сільськогосподарське товариство доставило в Гонолулу першу партію робітників — 200 китайців. Незабаром послідували нові партії. До китайцям додалися японці, філіппінці, корейці, а також робітники з Європи: португальці з острова Мадейра, німці і норвежці.

У 1887 році збройні загони білих змусили прийняти Конституцію багнета“. Так як Ліліуокалані, остання королева островів, спробувала оскаржити положення цієї конституції“, група уродженців островів американського походження, закликавши на допомогу американських моряків зі стояв у бухті корабля, в 1893 році здійснила переворот і повалила королеву. Через рік була проголошена маріонеткова Республіка Гаваї, президентом якої став Сенфорд Доул. Після провалу спроби контрперворота під керівництвом гавайського націоналіста полковника Роберта Вільяма Уїлкокса, не устававшего повставати проти монархічних, так і проти республіканських урядів, приєднання Гаваїв до США було лише питанням часу. В 1898 році, в розпал іспано-американської війни, США анексували Гаваї і в 1900 році надали їм статус самоврядної території.

У 1908 році порт Перл-Харбор, ще з кінця XIX століття грав роль міжнародного, став базою ВМС США. Напад японської авіації на цю базу 7 грудня 1941 року призвело США до вступу в Другу світову війну.

21 серпня 1959 року “Територія Гаваї“ отримала статус штату США, 50-го за рахунком.

Перший DVD

У 1996 році на носії нового типу - DVD - вийшло перше програмне забезпечення. Компанія “Digital Directory Assistance“ оголосила, що нова версія її електронного телефонного довідника “PhoneDisc PowerFinder USA ONE“, буде випущений на новому носії інформації - Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, вмістилися на одному диску DVD.

Спочатку DVD розшифровувалася, як Digital Video Disc-цифровий відеодиск), оскільки даний формат спочатку розроблявся як заміна відеокасетами. Пізніше, коли стало ясно, що носій підходить і для зберігання довільної інформації, багато стали розшифровувати DVD, як Digital Versatile Disc (цифровий багатоцільовий диск). Toshiba, завідуюча офіційним сайтом DVD Forum'у, використовує Digital Versatile Disc. Консенсусу не дійшли до цих пір, тому сьогодні DVD офіційно взагалі ніяк не розшифровується.

Одиночне підкорення Антарктиди

У 1997 році норвежець Берг Оусланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, який стартував 15 листопада 1996 року.

Не всі свої експедиції Берге Оусланд скоював самотужки. У нього також було кілька компаньйонів. Наприклад, в 1990 році він подолав 800 кілометрів на лижах разом з Ерлінгом Кагге, іншим відомим полярним дослідником з Норвегії.

Після досягнення Північного полюса в 1990 році і Південного – в 1992, Кагге піднявся на Еверест в 1994 році. Він став першою в історії людиною, що покорила “три полюси“ – Північний, Південний і вершину Евересту.

Нагадаємо, днем раніше ми згадували народження Франкліна і перший перетин Південного полярного кола.

Хочете знати важливі та актуальні новини раніше за всіх? Підписуйтесь на сторінку Bigmir)net на Facebook: facebook.com/bigmir.net.



Категория: Новости