7 популярних афер з нерухомістю: як не втратити гроші при угоді


Опубликованно 28.01.2019 00:10

7 популярних афер з нерухомістю: як не втратити гроші при угоді

Ринок нерухомості розвивається, і знайти підходящу квартиру зараз не складно, однак при укладенні угоди завжди слід дотримуватися обережності. Розповідаємо про основні види шахрайства з нерухомістю.

Неповоротна сума

При пошуку пропозицій про купівлю квартири ви знаходите ідеальний варіант з ціною в рази нижчою за ринкову. При укладенні договору виплачуєте рієлтору або агентству завдаток, щоб закріпити за собою право на вигідну угоду, але, з'ясувавши обставини про квартирі, самі від угоди відмовляєтеся. Наприклад, зустрічаєте явно асоціально налаштованих сусідів на своєму майданчику, або дізнаєтеся, що квартира юридично не чиста, або знаходите поломку, що вимагає дорогого ремонту. Як правило, клієнта підводять до думки про те, що квартира йому не потрібна. Мета шахраїв — завдаток. В результаті ви залишаєтеся і без квартири, і без завдатку, так як в договорі, який самі підписали, є пункт про неповернення грошей у разі розірвання договору з ініціативи клієнта.

Афери з завдатком залишаються одними з найпоширеніших видів шахрайства з нерухомістю. При цьому юридично ріелтор чистий — умови звернення із завдатком були в договорі згадані.

Запобіжні заходи. Уникайте звертатися для супроводу угоди в нові організації і виставляють відверто демпінгові умови. Скупий платить двічі.

Двійники

При укладенні договору з власником квартири, ви звертаєте увагу на те, що він не сильно схожий на себе в паспорті. Він жартує, що роки йдуть — постарів-погладшав-постригся. У підсумку ви оформляєте договір, але через пару днів до вас приходить справжній господар квартири і говорить, що втратив документи і навіть подав заяву в поліцію з цього приводу. Якщо заяву було прийнято раніше моменту угоди, вона буде визнана недійсною.

Запобіжні заходи. До укладення угоди звірте підписи на всіх документах, попросіть власника пред'явити інші документи, наприклад, права або закордонний паспорт.

Фото: Thomas Drouault/Unsplash

Заниження ціни

Під час укладання угоди власник просить вас «по-братськи» написати в договорі занижену вартість квартири, нібито для того, щоб платити менше податків. Ви погоджуєтеся. Через деякий час до вас приходить солідно одягнений юрист і каже, що колишній господар вашої квартири оголошений банкрутом, а тому ваша угода буде розірвана. Максимальна сума, яку ви зможете зажадати відшкодування збитку — та, що прописана в договорі. Якщо там було написано два мільйони, а ви купили квартиру за десять, ви втратите вісім мільйонів і нову квартиру.

Запобіжні заходи. Навіть «по-братськи» ніколи не занижуйте ціну в договорі. Також можна перевірити господаря на предмет ризику банкрутства на сайті ФССП, в Єдиному федеральному реєстрі або картотеці арбітражних справ.

Недієздатна бабуся

Ви знайшли гарну пропозицію по квартирі, приїжджаєте знайомитися з господарем, і їм надається добра бабуся. Вона охоче погоджується з усіма деталями угоди, документи оформляються швидко. Ви задоволені, але через якийсь час до вас приходять родичі бабусі і заявляють про те, що ваш договір недійсний, а бабуся стоїть на обліку в психоневрологічному диспансері. Засоби по суду повинні повернутися до вас, проте навіть якщо факт їх передачі буде доведено, змусити шахраїв повернути гроші навряд чи вийде. Такі справи зазвичай тягнуться кілька років. Отримати хоча б частину своїх грошей в такій ситуації — велика удача.

Запобіжні заходи. У разі купівлі квартири у літньої людини, або у людини, чия дієздатність викликає сумніви, попросіть довідку з ПНД. Якщо ви оформляєте угоду з участю нотаріуса, він буде зобов'язаний зробити відповідний запит.

Незаконна споруда

Нерідко приватні будинки перебудовують у таунхауси (дуплекси і т. д.) для більш вигідного продажу — поквартирно. Проблема в тому, що такий будинок буде визнаний незаконним будівництвом, так як знаходиться на землі, розрахованої під індивідуальне житлове будівництво (ІЖС). Без згоди решти сусідів продати свою квартиру ви не зможете — у договорі вона прописана як «частка», а знайти всіх сусідів неможливо. Вплинути на рішення суду теж не можна. Будинок зносять.

Запобіжні заходи. Переконайтеся, що купуєте квартиру, а не частку. Ні в якому разі не погоджуйтеся оформляти купівлю за договором дарування — на ньому ви не можете передавати грошові кошти, тому угода буде визнана незаконною.

Таємний власник

Одного разу на вашому порозі з'являється чоловік, який стверджує, що також має права на придбану квартиру, і може це оскаржити в суді. Це може бути тимчасово виписаний з квартири на період несення служби, або відбуття тюремного терміну, або який перебував на обліку в психоневрологічному диспансері. Проблема в тому, що суд дійсно може опинитися на його боці.

Запобіжні заходи. При купівлі нерухомості необхідно перевірити наявність знятих з реєстрації мешканців у ЖКП.

Фото: Helloquence/Unsplash

Змова

Ви знімаєте квартиру через приватного ріелтора, деякий час в ній живете, але потім у власника виникає раптова необхідність відіграти операцію назад. І він має на це право. Вам повернуть заставу, але гроші за проживання залишаться у господаря, комісія — у посередника. Така схема, як правило, працює, коли власник перебуває у змові з ріелтором. Здавати квартиру таким чином вони можуть хоч кожен місяць.

Запобіжні заходи. Уважно читайте договір, особливо ту його частину, яка стосується розірвання договору. Якщо вас щось не влаштовує, ви маєте повне право обговорити зміни. Якщо перед вами шахраї — вони відмовлять. Час — гроші, довгі розмови з незручним клієнтом їм ні до чого.



Категория: Недвижимость