Квартири в будинках під реновацію подорожчали на 20% за два роки


Опубликованно 28.01.2019 03:06

Квартири в будинках під реновацію подорожчали на 20% за два роки

Ціни на житло в будинках, включених в програму реновації, зростають більш швидкими темпами, ніж ринок столичного вторинного житла. До такого висновку прийшли аналітики онлайн-сервісу оголошень ЦІАН, оцінивши впливу програми на характеристики розвитку вторинного ринку в Москві.

Квартири в зносяться хрущовках за майже два роки подорожчали на 20%, ціни на вторинному ринку житла за цей же період збільшилися лише на 6%, підрахували в ЦІАН. Якщо середня ціна 1 кв. м в січні 2017 року в будинках під знесення становила 147,5 тис. руб., то в жовтні 2018-го досягла 177,7 тис. руб.

Ціни в будинках із списку під реновацію, за оцінкою аналітиків компанії, показують нестійку динаміку. Останнім часом за кожним падінням ціни йде його більш істотне підвищення, найбільш помітне зростання цін відзначений у жовтні 2018 року (6,4%) — після того, як в програму реновації включили ще 12 майданчиків, говориться в матеріалах ЦІАН.

Найбільше зростання цін аналітики компанії зафіксували в хрущовках в Північно-Західному, Південно-Західному і Східному округах — на 22%, 19% та 17% відповідно. У районах, де програма реновації вже почалася, найбільше зростання середньої ціни відзначений в Північному Ізмайлові (+29%), Можайськом (+15%) і Філях-Давыдкове (+12%). Тільки у чотирьох районах столиці ціни на п'ятиповерхівки знизилися: у Бабушкінському (-1%), Північному Бутові (-3%), Текстильщиках (-7%) та Свалявському (-15%).

Аналітики компанії відзначають, що зростання цін в реновационных будинках відбувається на тлі чотириразового скорочення пропозиції. Якщо взимку 2017 року щомісяця в продаж виводилося близько 1,8 тис. квартир, то восени 2018-го — 0,4 тис.

У Москві назвали переможців архітектурного конкурсу з реновації

Якщо говорити про вплив програми на ринок оренди, то воно невелике. За даними аналітиків компанії, частка пропозицій в таких будинках майже не змінюється (близько 10%) з моменту оголошення про її старт. При цьому ставки оренди ростуть повільніше, ніж на ринку в цілому (+8% проти +13%), відзначають аналітики.

У програму реновації в Москві включено понад 5 тис. будинків. До кінця 2018 року по даній програмі переселять близько 10 тис. чоловік в 30 стартових будинків. Всього програма торкнеться близько 1,6 млн мешканців столичних хрущовок.



Категория: Недвижимость