10 грандіозних покинутих будівель зі всього світу


Опубликованно 29.01.2019 00:34

10 грандіозних покинутих будівель зі всього світу

Театр «Орфей» (Нью-Бедфорд, штат Массачусетс, США)

«Орфей» будувався за замовленням стрілецького клубу і в першу чергу замислювався як культурне місце з тиром, бальним залом, магазином зброї, навчальними класами і театральним залом на 1500 осіб. Вартість будівництва будівлі в стилі французького ренесансу склала $110 тис. ($2,4 млн в перерахунку на нинішні гроші).

Фото: chuckdade.com

Відкриття театру відбулося 15 квітня 1912 року. Перший час в ньому ставили водевілі, а пізніше на зміну вистав прийшли кінопокази. Під час Другої світової війни в тирі «Орфея» проходили навчання солдати перед відправкою на фронт. До кінця 1950-х стало зрозуміло, що обслуговування будівлі вимагає значних витрат, тому кінотеатр в «Орфея» закрили, а в 1962 році стрілецький клуб продав його тютюнової компанії, яка використала будівля в якості складу.

Сьогодні частина «Орфея» займає супермаркет, а основна будівля пустує.

Замок Грайч (Уельс, Великобританія)

Замок, побудований на початку XIX століття, спочатку належав родині Бемфорд-Хескету, а потім клану Кокрейн, який не зміг утримувати величезну будівлю і вирішив передати його королівської сім'ї. Проте подарунок був відкинутий, і Кокрейны продали замок. З тих пір будівля постійно змінювало власників. Під час Другої світової війни тут розмістили біженців з Німеччини. Пізніше замок відкрили для публічного відвідування, а зали здавали в оренду під світські заходи.

Фото: Wikimedia.org

Поступово Грайч приходив в занепад, а у нових власників не було коштів на реставрацію. У 1985 році замок закрили для відвідувачів з-за високого ризику обвалу стін і стелі деяких частин будови. Місцеві жителі і цікаві туристи регулярно приходять подивитися на замок і частенько повідомляють про те, що бачили у вікнах приведення. У червні 2018 року Грайч був в черговий раз продан, правда, на цей раз фонду, який планує відновити будівлю і дати йому друге життя.

Готель «Халудово Палас» (острів Крк, Хорватія)

Засновник журналу Penthouse Роберт Гуччіоне в 1970-х роках вирішив побудувати рай для гедоніста в країні соціалістичного табору. У 1972 році на югославському острові Крк відкрився розкішний готель. На її території, крім шикарних апартаментів, розташувалися казино, гольф-клуб, парки, рибальське село і спортбар. Про «Халудово Палас» ходило безліч чуток — наприклад, що на його території є басейн, наповнений шампанським.

Фото: Wikimedia.org

Мрія Гуччіоне виявилося занадто дорогою: інвестувавши в проект $43 млн ($250 млн у сучасному еквіваленті), бізнесмен так і не зміг відбити вкладення. У підсумку «Халудово Палас» спочатку перетворився у звичайний готель, а під час громадянської війни в Югославії був закритий. У 2000-х готель кілька разів перепродувалася, зараз вона занедбана.

Східна державна в'язниця (Філадельфія, США)

Східна в'язниця, відкрита у Філадельфії в 1829 році, замислювалася як установа, яка своїм зовнішнім виглядом має наводити страх на людей. Це одна з найдорожчих в'язниць США. Приміщення всередині будівлі лякають не менше темниць в старовинних замках. Камери являють собою невеликі прямокутні кімнати з маленькими скляними вікнами у стелі. Двері з дубового масиву перешкоджали спілкування ув'язнених.

Фото: Wikimedia.org

У XIX столітті в'язниця була відкрита для відвідувань — освітніх та ознайомчих цілях. Самі знамениті в'язні — гангстер Аль Капоне і грабіжник Віллі Саттон.

В'язниця закрилася в 1971 році після того, як американський парламент змінив систему покарань і зажадав більш гуманного ставлення до злочинців. Довгий час в'язниця була занедбана, проте неймовірна популярність серед туристів змусила влади Філадельфії організувати тут музей.

Унікальна вежа Саторна (Бангкок, Таїланд)

Хмарочос замислювався як будівля з 600 елітними квартирами, його будівництво почалося в 1990 році, однак через сім років вибухнув азіатський фінансова криза. Всі інвестори будівництва розорилися, а недобудований хмарочос ось вже більше 20 років є частиною пейзажу Бангкока.

Фото: Wikimedia.org

Щоб знести 49-поверхова будівля, потрібно чимало коштів, тому його закинули. Незважаючи на те що територія хмарочоса охороняється, туди регулярно проникають любителі індустріального туризму. При цьому будівля вже кілька разів визнавалося небезпечним.

Місцеві жителі вважають, що банкрутство інвесторів невипадково. Одні кажуть, що будівля побудована на місці колишнього кладовища, інші — що будова викликало гнів богів, оскільки воно відкидає тінь на сусідній храм.

Мічиганський центральний вокзал (Детройт, США)

Центральна станція повинна була стати великої залізничної точкою автомобільного центру США — Детройта. Найвищий у світі вокзал відкрився в 1914 році, в 40-е роки станцією щодня користувалися 4 тис. осіб, через неї проходило більше 200 поїздів на добу. У 60-х роках з-за буму автомобільної промисловості пасажиропотік помітно скоротився. Власникам стало невигідно утримувати величезну будівлю вокзалу, а знайти нових покупців не вдавалося.

Фото: Wikimedia.org

У 1994 році поруч побудували нову станцію, дешевший в обслуговуванні, і Мічиганський центральний вокзал спорожнів. Влада довгий час намагалися зберегти будівлю, яка стала визначною пам'яткою Детройта. У червні 2018 року вокзал був проданий концерну Ford, який планує відновити вежу і використовувати її в якості логістичного пункту.

Будинок-пам'ятник на Бузлудже (Балканські гори, Болгарія)

Незвичайне футуристичне будівля, що зовні нагадує літаючу тарілку, було зведено на замовлення Болгарської комуністичної партії. Місце в горах було обрано невипадково: в 1868 році 129 борців за незалежність Болгарії від османського ярма загинули в нерівному бою з багатотисячним турецьким військом. Пізніше вершина була названа на честь болгарського головнокомандувача Хаджи Димитра. У 1891 році саме тут в обстановці секретності була заснована болгарська комуністична партія.

Фото: Impactpressgroup/Globallookpress

Споруда замислювалася як палац з'їздів і пам'ятник всім комуністам Болгарії.

Монумент відкрився в 1981 році, проте через зміни режиму практично не використовувався за призначенням. Зараз об'єкт закритий для відвідин з-за старості і небезпеки обвалення. Це не зупиняє туристів-екстремалів, які проникають всередину, щоб подивитися на інтер'єр, в тому числі на грандіозну мозаїку на стелі.

Стадіон «Астродом» (Х'юстон, США)

«Астродом» став першим у світі мультиспортивным купольним стадіоном, відкритим в 1965 році. У той час це була одна з найбільш високотехнологічних будівель з куполоподібної зачиненим дахом, новітнім покриттям, що дозволяв реагувати на просідання ґрунту, і з сучасною системою кондиціонування. Тут проходили бейсбольні та баскетбольні матчі, тенісні турніри, боксерські бої. На стадіоні давали концерти Елвіс Преслі, групи Pink Floyd і Metallica.

У 2004 році поруч був побудований більш сучасний і зручний стадіон, після чого «Астродом» виявився незатребуваним. У 2005 році він використовувався як пункт для постраждалих від урагану Катріна. Незважаючи на те що Техас більше не потребував в цьому стадіоні, влада відмовилися його зносити. Сьогодні будівля чекає реконструкції — «Астродом» планується перетворити на парк розваг.

Фото: Alison Wright/Globallookpress

Енергетична станція ЇМ (Шарлеруа, Бельгія)

Вугільна станція відкрилася в 1921 році і довгі роки забезпечувала енергією значну територію Бельгії. Однак на початку 2000-х заміри повітря показали, що 10% вуглекислого газу, що виділяється заводами в Бельгії, припадає саме на станцію ІМ. В результаті протестів і вимог екологічних організацій електростанція припинила діяльність.

Фото: Lennart Tange/Flickr

Найцікавіша споруда на території заводу — охолоджувальна вежа. Довгий час вхід до неї залишався відкритим, що приваблювало туристів. Подальша доля заводу залишається невідомою — вже десять років його обіцяють зруйнувати, але він продовжує стояти на своєму місці.

Лікарня «Уейверлі Хіллз» (Louisville, США)

На початку XX століття в Луїсвіллі було зафіксовано спалах туберкульозу, із-за чого влади міста побудували окрему лікарню для інфікованих. Так з'явився «санаторій», який брав у перші роки 20 пацієнтів, а в подальшому збільшити це число до 200. Після відкриття стрептоміцину в 1961 році епідемія туберкульозу була пригнічена, а лікарня — закрита.

Фото: Wikimedia.org

Сьогодні там проводять екскурсії і «полювання на привидів» в таємних ходах під будівлею, які раніше використовувалися для вивезення трупів — щоб не сіяти паніку серед людей. Діяльність лікарні довгий час залишалася засекреченою.



Категория: Недвижимость