Ріелтори прогнозували зростання цін на житло в Росії в 2019 році


Опубликованно 31.01.2019 00:00

Ріелтори прогнозували зростання цін на житло в Росії в 2019 році

У 2019 році обсяг угод з нерухомістю в Росії знизиться на 10-15% порівняно з 2018 роком, а ціни зростуть на 3-8%. Такий прогноз міститься в аналітичному огляді (є в редакції), наданому регіональної ріелторської компанією «Поверхи».

Одна з передумов для зростання цін — відчутне скорочення кількості пропозицій на вторинному ринку житла. У цьому році Москва «втратила» близько 7 тис. об'єктів, у Пермі пропозиція скоротилася на 15%, а в Єкатеринбурзі — на 10%, відзначають аналітики компанії.

Однак у Росії дуже сильна регіональна специфіка: ціни на житло в Москві і на Далекому Сході можуть відрізнятися в шість-сім разів, пояснюють експерти. Тому перспективи ринку нерухомості будуть дуже залежати від регіональних умов: кількості робочих місць, соціальної політики адміністрації регіону і обсягів виданих дозволів на будівництво за старими правилами.

У столиці, наприклад, брак пропозицій не передбачається. На поточний момент в Москві оформлені дозволи на будівництво 18,75 млн кв. м, з них в експозиції лише 3,21 млн. При щорічному рівні продажів приблизно 2,5 млн кв. м запасу схвалених проектів вистачить на сім років, тому ціна і попит будуть залежати від рівня доходу споживачів, резюмують аналітики.

У Петербурзі в порівнянні з среднероссийскими показниками зберігається високий попит на житло. Зростання цін на нерухомість в Північній столиці і області стабільний, а в поточному році збільшення було рекордним за п'ять років, обганяючи загальноросійський рівень, говориться в огляді. У 2019 році «квадрат» у нових будинках може коштувати 113,7 тис. руб., а очікувана ціна 1 кв. м на вторинному ринку дійде майже до 120 тис. руб.



Категория: Недвижимость