Ілон Маск запропонував вирити тунель для нового адронного коллайдера


Опубликованно 31.01.2019 00:12

Ілон Маск запропонував вирити тунель для нового адронного коллайдера

Європейська організація з ядерних досліджень (ЦЕРН) оголосила про плани на побудову Майбутнього кільцевого коллайдера (Future Circular Collider, FCC) — масивного прискорювача частинок, призначеного для допомоги вченим у з'ясуванні деяких найбільших таємниць фізики.

Схоже, як і у випадку з багатьма іншими, здатною вплинути на майбутнє, у виконанні цього проекту чималу роль може зіграти не хто інший, як Ілон Маск.

"Директор ЦЕРН питав мене, чи зможе Boring Co. збудувати новий тунель для БАК", — написав Маск у своєму твіттері 21 січня у відповідь на статтю про FCC.

У своєму твіті Маск згадує БАК — Великий адронний коллайдер побудований у величезному підземному тунелі. За допомогою нього вчені можуть розганяти частинки до неймовірно високих швидкостей, а потім зіштовхувати їх один з одним.

На сьогодні БАК — найпотужніший прискорювач частинок у світі, але FCC буде в 10 разів потужніше, а тунель, в якому його розмістять, — у чотири рази довший. Маск не відразу відповів на питання про те, чи має він на увазі FCC під «новим БАК», про який йшла мова у статті і якому, судячи з усього, потрібен новий тунель.

ЦЕРН розраховує витратити близько п'яти мільярдів євро на цивільне будівництво тунелю. Однак у своєму твіті Маск стверджує, що якщо над тунелем буде працювати Boring Company, організація, ймовірно, зможе заощадити кілька мільярдів.

Іншими словами, директор Tesla, SpaceX і Boring Company вважає, що його компанія здатна урізати витрати на спорудження тунелю більш ніж на третину від загальної вартості.

В результаті це може стати дуже вигідним співпрацею для ЦЕРН, проте складно сказати, чи виправдає Boring Company очікування Маска. Зрештою, поки що єдиний завершений проект компанії — демонстраційний тунель в Лос-Анджелесі завдовжки трохи менше двох кілометрів. Для початку потрібно зробити що-небудь ближче за масштабами до FCC.

Тим не менше, враховуючи, що ЦЕРН не планує запускати FCC в роботу раніше 2040 року, у компанії Маска ще досить часу на отримання більшого досвіду, щоб почати братися за масштабні проекти, потенційно здатні назавжди змінити наше розуміння Всесвіту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Великий адронний коллайдер відсвяткував ювілей.

Хочете знати важливі та актуальні новини раніше за всіх? Підписуйтесь на сторінку Bigmir)net на Facebook: facebook.com/bigmir.net.



Категория: Новости