Податок на самозайнятість: чи виведе з тіні ринок оренди житла


Опубликованно 02.02.2019 00:40

Податок на самозайнятість: чи виведе з тіні ринок оренди житла

З 1 січня 2019 року в чотирьох регіонах Росії почався законодавчий експеримент. Новий податковий режим, який розрахований поки що на десять років, дозволить легалізувати доходи самозайнятих громадян.

Критерії, передбачені для самозайнятих громадян, які мають право перейти на режим з невеликою податковою ставкою і простою процедурою оплати, підходять, зокрема, власникам здається в оренду житла. Деякі експерти вважають, що орендодавців, які здають житло офіційно, стане більше, а це означає, що експеримент почне виводити ринок оренди з тіні.

Новий податок на професійний дохід

Нововведення називається податком на професійний дохід (НПД) або спрощено — податком для самозайнятих. Тобто він стосується тільки тих, хто працює на себе, без роботодавця. Вони можуть бути як фізичними особами, так і індивідуальними підприємцями, але не повинні мати найнятих за трудовим договором працівників. Крім того, скористатися новою схемою може особа, чий дохід від самозайнятості не перевищує 2,4 млн руб. у рік (це близько 200 тис. руб. в місяць).

Ставки податку для самозайнятих за новою схемою складають 4%, якщо вони надають послуги фізичним особам, і 6%, якщо гроші надходять від юридичних осіб (з кожного надходження податок буде обчислюватися по одному з двох видів ставок).

Особливості нового податкового режиму полягають також у тому, що платнику податків не доведеться заповнювати декларації — у даному випадку вони не потрібні. Не потрібно також використання онлайн-каси. І нарешті, НПД скасовує обов'язкові внески на медичне та пенсійне страхування.

Новий податок введений тільки в чотирьох суб'єктах Російської федерації: Москві, Московській і Калузької областях і Республіці Татарстан. Відповідно, платник податків повинен працювати в одному з них. Але перехід на новий режим — справа добровільна, самозайнятою жителям цих регіонів не обов'язково відмовлятися від діючих схем оподаткування, якщо вони для них більш зручні.

Як зараз платять податки орендодавці

За різними даними, у столиці здають від 200 тис. до 800 тис. квартир. Точна кількість квартир, що здаються в Москві підрахувати складно, оскільки ринок не прозорий — за оцінками ріелторів, податки платять не більше 5% всіх орендодавців.

Незважаючи на зусилля влади, вивести цей ринок з тіні поки не вдається, хоча законослухняних громадян серед орендодавців стає більше і податкові збори зростають. На думку ріелторів, власники житла не хочуть афішувати свої доходи від здачі житла, в першу чергу, з причини економії, а також з-за бюрократичної тяганини: необхідність заповнення податкових декларацій, черг у податковій і т. д.

Зараз є кілька способів сплати податку на дохід від здачі житла в оренду. Для фізичних осіб ставка ПДФО становить 13%, для індивідуальних підприємців — 6%. Особа зі статусом ІП може придбати патент на здавання житлових приміщень в оренду, тоді ставка податку теж становитиме 6%. Але не всякий власник житла хоче отримувати статус індивідуального підприємця.

Чим зручний НПД для власників житла

Експериментальний податок дозволяє, не докладаючи значних зусиль, без оформлення великої кількості паперів, перейти на легальну систему здачі житла в оренду тим власникам, які поки що працюють за сірими схемами, і платити менше тим, хто вже працює в білому полі, вважає директор департаменту оренди міської нерухомості ріелторської компанії Blackwood Іван Бородін.

«Ті, хто раніше намагався заощадити, сьогодні виграють від легалізації свого орендного бізнесу більше, ніж від невиплати податків, — упевнений він. — Вони зможуть залучити більшу кількість платоспроможних орендарів, офіційно захистити своє житло договором і т. д. В цілому для ринку новий податковий режим може спричинити зростання числа лотів в білій зоні і зростання числа довгострокових договорів оренди».

Керуючий директор компанії «Міель-Оренда» Марія Жукова також не виключає, що деякі власники житла дійсно захочуть реєструватися як самозайняті, тому що 4% — це досить прийнятна для них сума.

«Крім того, зараз податок за новою практиці оформляється просто і швидко. Існує навіть мобільний додаток з обчислення і сплати податків для самозайнятих. Тому так, частина тих, хто не сплачував податок, знаходячи операцію заповнення документів податкової декларації дуже складною, ймовірно, дійсно вийдуть з тіні», — вважає експерт.

Еліта буде першою

Однак на даний момент робити прогнози рано, вважає Марія Жукова, оскільки експеримент тільки нещодавно стартував. «На території, де вводиться ця практика, самозайнятих зареєструвалося зовсім небагато, і невідомо, яку частку з них складають власники здається в оренду житла», — зазначила вона.

У компанії Blackwood зазначають, що закон поки сирий, і протягом першого року його роботи власники будуть вести себе обережно і придивлятися.

Втім, на думку експертів компанії, першим позитивно відреагує сегмент оренди дорогого житла, який і зараз набагато більш легалізований, ніж низькобюджетний. У компанії очікують легалізації як мінімум третини договорів оренди житла на елітному ринку, так як на кінець третього кварталу 2018 року частка квартир з щомісячною орендною платою менше 200 тис. крб. становила 31,2%.



Категория: Недвижимость