Шикотан і Хабомаї: скільки коштує нерухомість на Курилах


Опубликованно 02.02.2019 00:40

Шикотан і Хабомаї: скільки коштує нерухомість на Курилах

Сьогодні, 22 січня, в Москві пройдуть переговори між президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе. Японія претендує на південні острови Курильської гряди (Кунашир, Шикотан, Ітуруп і гряду Хабомаї), які називає «північними територіями». У Москві наполягали на збереженні нинішньої границі між двома країнами.

Японські ЗМІ з посиланням на урядові джерела відзначали, що передача островів Ітуруп і Кунашир виглядає нереалістично. Однак острова Шикотан і Хабомаї, згідно з планом японського прем'єра, можуть бути передані Японії де-факто.

Острови Шикотан і Хабомаї невеликі. За даними Росстату за 2018 рік, на Шикотані проживає 2,8 тис. осіб, на островах гряди Хабомаї цивільного населення немає — тільки прикордонники. Між двома селами на Шикотані — Малокурильским і Крабозаводским — немає асфальтованої дороги, місцева влада обіцяли розпочати її будівництво в 2018 році. На Шикотані знаходяться морський термінал «Крабозаводск» і портовий пункт «Малокурильское». Також в 2018 році було оголошено про будівництво на острові двох сучасних рыбокомбинатов, які повинні забезпечити роботою 820 осіб.

Як живуть на островах — редакція вивчила місцевий ринок нерухомості.

Скільки коштує житло на Курилах

На пошуковому порталі «Яндекс.Нерухомість» на момент написання матеріалу не було пропозицій житла на Шикотані і Хабомаї. В базі ЦІАН всього два оголошення: на острові Шикотан в селищі Крабозаводське продається одноповерховий дерев'яний будинок площею 55 кв. м на ділянці 6 соток за 5 млн руб.

Фото: ЦІАН

На цьому ж острові за 4 млн руб. можна придбати трикімнатну квартиру (54 кв. м) на другому поверсі дерев'яного будинку.

Фото: ЦІАН

На сайті farpost.ru є оголошення про продаж будинку за 2,2 млн руб. в селі Малокурильское (о. Шикотан). Площа будинку становить 186 кв.м, ділянка — 13 соток.

Фото: farpost.ru

Нерухомість на Далекому Сході, де доходи населення високі за рахунок північних коефіцієнтів, завжди була недешевою, відзначають аналітики компанії «Мир квартир». За підсумками десяти місяців 2018 року Сахалін і Курильські острови зайняли в рейтингу «Світу квартир» 13-е місце за середньої вартості нерухомості серед російських регіонів. В середньому житло в цьому регіоні можна купити за 7,1 млн руб. На середину 2018 року активності на місцевому ринку нового житла не спостерігалося. Однак зростання кількості іпотечних угод у регіоні склав до попереднього року 62% (див. таблицю).

Ключові показники ринку житла Сахалінської області, січень — червень 2018 року

Сахалінська область Зареєстровано ДДУ, од. 494 Динаміка порівняно з січнем — червнем 2017 року, % -12% Зареєстровано прав на житлові приміщення, од. 12 039 Динаміка порівняно з січнем — червнем 2017 року, % -25% Кількість іпотечних угод, од. 2 168 Динаміка порівняно з січнем — червнем 2017 року, % 62% ?

Таблиця: розрахунки Аналітичного центру ЦІАН за даними Росреестра і Центрального банку Російської Федерації

Навесні 2018 року в Сахалінській області почала діяти місцева програма іпотечного кредитування під 0%. В рамках цієї програми на курильському острові Ітуруп почалося будівництво індивідуального житла та чотирьох орендних багатоквартирних будинків. Щоб скористатися іпотечним пропозицією з нульовою ставкою, жителям Курив досить мати постійну реєстрацію на одному з островів, зазначалося в повідомленні місцевого уряду.

Японський паспорт

Японський прем'єр-міністр Абе заявив, що у разі передачі островів їх жителі, якщо захочуть, зможуть залишитися. Власники нерухомості, які проживають на островах, в цьому випадку отримають японський паспорт.

Згідно з рейтингом Henley Passport Index, самим «потужним» паспортом у світі в 2018 році, дозволяє його власнику відвідувати без візи або в спрощеному режимі найбільшу кількість країн світу, визнана Японія (190 країн вільного відвідування).

Фотогалерея: як виглядають Курильські острови

Види острова Шикотан. Бухта Малокурильская

Програма «Далекосхідний гектар» на островах

Програма видачі «далекосхідних гектарів» на Курильських островах була практично відразу припинена. Рішення про припинення видачі гектарів на Курилах було прийнято за ініціативою Міністерства оборони, повідомляла «Російська газета» у березні 2017 року.



Категория: Недвижимость