Вчені придумали спосіб відновити зв'язок з марсоходом Opportunity


Опубликованно 04.02.2019 00:00

Вчені придумали спосіб відновити зв'язок з марсоходом Opportunity

НАСА розробило новий, більш потужний набір команд в спробі відновити працездатність марсіанського ровера Opportunity, який вже тривалий час не виходить на зв'язок.Інженери не можуть налагодити зв'язок з роботом вже з 10 червня 2018 р., коли на Марсі вирувала пилова буря. Ровер Opportunity, який живиться від сонячних батарей, пропустив вже кілька сотень радіопередач з Землі, починаючи з того моменту, коли він вперше "замовк", і тепер члени команди ровера думають, що його місія підійшла до завершення.

"Протягом останніх семи місяців ми намагалися зв'язатися з ровером Opportunity понад 600 разів, - зазначив Джон Каллас, менеджер проекту Opportunity, зробленій заяві. – І хоча ми не отримали від ровера відповідного сигналу, і ймовірність зареєструвати цей сигнал зменшується з кожним днем, ми плануємо продовжити спроби відновити контакт".Вчені проекту Opportunity припускають, що відсутність сигналів від ровера пов'язано з накопиченням на його сонячних панелях товстого шару пилу, тому минулого літа вчені розробили для всюдихода набір команд, у відповідності з якими він повинен передати на Землю сигнал відразу після того, як буде відновлено харчування (наприклад, коли вітер здує пил з сонячних панелей). Новий набір команд відрізняється тим, що в ньому враховуються ще дві можливі причини "мовчання" ровера Opportunity: несправність основного або обох радіомодулів рентгенівського діапазону (хоча в зробленій заяві НАСА оцінює ці сценарії як малоймовірні). Згідно нового набору команд, ровер Opportunity повинен не тільки відразу відправити сигнал на Землю при включенні електроживлення, але і переключитися в зовсім інший режим передачі даних.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що яка заснула марсохід Opportunity виявили з орбіти.

Хочете знати важливі та актуальні новини раніше за всіх? Підписуйтесь на сторінку Bigmir)net на Facebook: facebook.com/bigmir.net.



Категория: Новости