Гладкі фасади: чому будинки стали будувати без балконів і лоджій


Опубликованно 04.02.2019 00:04

Гладкі фасади: чому будинки стали будувати без балконів і лоджій

Знайти в загальній масі радянської типової забудови житлові багатоповерхівки без балконів або лоджій практично неможливо. В столиці вони не передбачалися в окремих проектах. Наприклад, їх, як правило, не проектували в будівлях гуртожитків. Не було балконів у перших п'ятиповерхівках-хрущовках серії К7, в ряді будинків серії КОПЕ відсутні балкони в однокімнатних квартирах. Але в цілому масовим це явище ніколи не було.

Сьогодні у багатьох московських забудовників житла і квартир є або окремі квартири без лоджій і балконів, або цілі проекти з такими квартирами. «РБК-Нерухомість» розібралася в причинах цієї тенденції і думках експертів і покупців і дізналася, стануть балкони рідкістю.

Що кажуть забудовники

У приклад можна привести багато новобудови ГК «ПІК», окремі корпуси в ЖК «Квартали 21/19» від «ВекторСтройФинанс», комплекси «Пресня Сіті», «Метрополія», D1 від MR Group, «Level Амурська» і «Level Павелецька» від Level Group, Big Time і «Маяковський» від Tekta Group, «Датський квартал» і «Ріхард» від ФСК «Лідер» та інші проекти столичних девелоперів.

Поява на ринку проектів з квартирами без балконів і лоджій самі забудовники пояснюють виникнення попитом і зміненими вимогами покупців.

«Згідно з різними дослідженнями, в середньому близько 30% потенційних покупців квартир в новобудові не вважають обов'язковим наявність таких приміщень, — пояснює директор зі стратегічного розвитку компанії ФСК «Лідер» Павло Бризгалов. — Для цієї групи клієнтів покупка квартири з балконом або лоджією обертається переплатою за непотрібні їм квадратні метри. По-друге, відсутність балкона або лоджії — це ще й архітектурне рішення. Зараз спостерігається перехід на абсолютно плоскі і лаконічні фасади».

У групі компаній ПІК вважають, що балкони і лоджії давно втратили свої первісні функції літніх приміщень — спеціальних зон в квартирі, куди можна вийти подихати свіжим повітрям, почитати книгу або газету, випити кави, поснідати. Замість цього балкони ще в радянський час стали використовуватися для зберігання великогабаритних предметів і сезонних речей.

Фото: Ростислав Кошелєв/ІТАР-ТАСС/Интерпресс/

«Це призвело до того, що балкон став місцем скупчення непотрібного мотлоху і бруду, що виглядало неохайно і часто робило вигляд будинку зовні неестетичним, — розповів директор департаменту продукту ПІК Станіслав Кондратьєв. — І оскільки функція балконів змінилася, ми запропонували нашим покупцям більш зручне приміщення для зберігання речей — комори кімнати. Комори розташовані в підвальному приміщенні та на відміну від балконів вони теплі й сухі. Але комори кімнати ми пропонуємо не як альтернативу балкону, а як доповнення».

За словами Станіслава Кондратьєва, у будинках компанії лише в 20% квартир є балкони.

Думку ріелторів

Ріелтори, в свою чергу, називають ще дві причини появи на ринку квартир без балконів. Одна з них — прагнення забудовників розширити лінійку пропозицій, щоб збільшити охоплення аудиторії.

«Явище прийшло точно з масового сегмента і стало розвиватися з появою студій, — розповіла голова ради директорів компанії «Бест-Новострой» Ірина Доброхотова. — Метою було максимальне скорочення загальної площі, щоб здешевити лот, зробити його найбільш доступним для покупця з самим скромним бюджетом. Одним з перших таких проектів була новобудова економ-класу в Домодєдово, де близько шести років тому пропонувалися квартири за 1 млн руб. Тоді це було дуже цікава пропозиція».

Інша причина — економія. Як пояснила керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая, вартість літніх приміщень розраховується з понижуючим коефіцієнтом 0,3 і 0,5, тобто ціна «квадрата» балкона виявляється нижче, ніж кімнати. Однак ця проблема втрачає актуальність.

Фото: Роман Балаєв/ТАСС

«В останні роки забудовники змінили політику ціноутворення. Вартість об'єкта вказується не за квадратний метр, а за весь об'єкт повністю. І цілком може бути, що житло однієї і тієї ж площі, але з балконом і без, виявиться однаковим за ціною», — зазначила експерт.

Відсутність балконних блоків, лоджій сьогодні все частіше компенсується з допомогою сучасних рішень — панорамним склінням, наявністю в квартирі гардеробних приміщень, комор, які можуть також розміщуватися в цокольному поверсі будинку або підземному паркінгу, додала Ірина Доброхотова. Якщо в кожному під'їзді обладнана колясочну — в ній також дозволяється зберігати і велосипеди. «Таким чином, балкон дійсно втрачає своє призначення як місце для зберігання речей», — резюмувала вона.

Вибір покупців

Покупці реагують на нові проекти по-різному, кажуть ріелтори. Одні, швидше, навіть раді таких пропозицій, оскільки спочатку планують приєднувати балкон або лоджію до кімнаті або кухні, щоб збільшити житловий простір. Але це тягне за собою витрати на узгодження перепланування та додаткові роботи, затягує час ремонту. Тому покупцям тільки на руку, якщо площа квартири збільшена спочатку, а лоджія не передбачена.

У той же час приблизно половина покупців в масовому бюджетному сегменті голосує за наявність балкона в квартирі і негативно сприймає їх відсутність, зазначає Марія Литинецкая. Хоча, на її думку, багато в чому така статистика формується під впливом деяких стереотипів: багато хто просто не уявляють, яке це — жити без балкона, навіть якщо він здебільшого не використовується.

Балкон або лоджія найчастіше дійсно потрібні для зберігання речей: зимової гуми, велосипедів та самокатів, санок, лиж, дитячих колясок та іншого (особливо це важливо для покупців квартир малої площі). Крім того, часто саме там сушать білизну (за браком пральної машини з сушкою і місця для розвішування речей в квартирі). Ще частина покупців розраховує на літні приміщення, щоб організувати там кабінет або місце для відпочинку — зимовий сад, квітник, міні-бар. За наявність у квартирі балкона або лоджії також зазвичай виступають курці. Нарешті, квартири з балконами завжди були більш ліквідними, що покупці теж враховують.

Фото: Сергій Єрмохін/ТАСС

«Є чітка залежність — якщо в проекті представлені окремі комори, то інтерес до наявності балконів менше, — поділилася спостереженнями Марія Литинецкая. — І навпаки, при відсутності вбиралень і коморах кімнат літні приміщення повинні бути в квартирі, на думку покупців».

Як вважає експерт, з часом все більше покупців будуть відмовлятися від балконів. Оскільки здебільшого ці квадратні метри неможливо повноцінно використовувати без перепланування та додаткового утеплення, що виливається в значні витрати.

Тільки для відпочинку

Однак забудовники зовсім відмовлятися від балконів у своїх проектах не планують. В ГК «ПІК» стверджують, що відійшли від практики будівництва будинків зовсім без балконів. «Ми продовжуємо робити балкони в наших проектах, щоб у покупців завжди був вибір», — пояснив Станіслав Кондратьєв.

У ФСК «Лідер» також повідомили, що компанія не хоче повністю позбавлятися від квартир з балконами і лоджіями.

«Ми розуміємо, що переважна більшість клієнтів у цьому плані консервативно, і наявність балкона для них є обов'язковим, — пояснив Павло Бризгалов. — Не потрібно забувати, що балкон -- це ще й місце для очікування евакуації у разі пожежі. Зараз існують технічні рішення, які дозволяють квартирах відповідати вимогам пожежної безпеки, виключивши наявність балкона. Але ми завжди готові відповісти на запит тих, кому принципово важливо мати в квартирі літнє приміщення».

Найімовірніше, балкони почнуть видозмінюватися і повертати собі функцію саме літніх приміщень. Вже зараз з'являється все більше проектів, де балкони представлені не в тому вигляді, до якого ми звикли, відзначає генеральний директор компанії «Міель-Новобудови» Наталія Шаталіна. «Лоджії зараз усе рідше зустрічаються в новобудовах. У деяких сучасних комплексах передбачені невеликі відкриті балкони, які в силу своєї конструкції не можуть бути використані для зберігання речей, іноді на них розташовані ящики для кондиціонерів», — пояснила вона.

У ПІК підтвердили, що одним із принципів компанії стало повернення балконах їх первісної функції. Тому вже зараз балкони в проектах компанії, як правило, невеликого розміру.



Категория: Недвижимость