У Росії готують закон про вилучення єдиного житла боржників


Опубликованно 09.02.2019 00:34

У Росії готують закон про вилучення єдиного житла боржників

Проект закону готують на вимогу Конституційного суду Росії, який ще в 2012 році постановив внести зміни в законодавство, що регулює межі дії майнового (виконавського) імунітету до житлового приміщення, яке є єдиним для боржника, пояснюється в публікації.

Власника єдиного житла з боргами зараз не можуть виселити з квартири. Однак, на думку авторів законопроекту, коли справа стосується соціально значущих виробництв, наприклад, аліментів, необхідно передбачити механізми, які розширюють можливості стягнення коштів з боржника. Боржників за кредитами проект не торкнеться, уточнює «РГ».

У Мін'юсті пропонують боржників з житлом великих площ переселяти у квартири меншої площі. Прийняти рішення про накладення стягнення на єдине житло зможе тільки суд, який повинен встановити планку, скільки саме повинен буде отримати після продажу його квартири, щоб суми вистачило на покупку житла за встановленими нормативами.

В Асоціації юристів Росії розповіли, що до запровадження подібної процедури необхідно підходити обережно, щоб боржники не залишилися на вулиці без даху над головою. На думку юристів, опитаних виданням, власників невеликих квартир ця норма не торкнеться. Для того щоб ініціювати процедуру стягнення на єдине житло, у власника має бути дворазове перевищення норми площі, а також наявність більше 36 кв. м на кожного зареєстрованого в квартирі, пояснили адвокати.

Влітку цього року вперше в історії російський суд прийняв рішення про вилучення іпотечного житла за борги по комуналці. Власниця заставної квартири заборгувала за ЖКП 1,75 млн руб.



Категория: Недвижимость