Місце проживання та перебування: тонкощі реєстрації в Росії


Опубликованно 12.02.2019 00:26

Місце проживання та перебування: тонкощі реєстрації в Росії

За законом всі росіяни повинні бути зареєстровані за місцем проживання або перебування. Сьогодні реєстрація — справа зовсім нескладна, проте має чимало тонкощів.

Про те, чим реєстрація відрізняється від прописки, для чого вона потрібна, у яких приміщеннях можна реєструватися і що буде, якщо людина ніде не зареєстрований, — у картках «РБК-Нерухомості».

Прописка Що це таке

«Прописка» — це радянський термін, що вперше з'явився в 1925 році в постанові Ради народних комісарів РРФСР «ПРО прописку громадян в міських поселеннях». В той час активно запроваджувались цивільні паспорти, і з допомогою прописки держава контролювала міграцію громадян (і могло впливати на неї). Щоб прописатися в тому чи іншому населеному пункті, людині потрібно дозвіл влади.

Протягом багатьох років приводом для отримання прописки могло служити прийняття на роботу або, наприклад, шлюб з людиною, вже мають прописку у цьому місті. Тому, до речі, в СРСР були досить поширені фіктивні шлюби, які полягали заради прописки. Проте влада могли і не прописати громадянина без пояснення причин — у цьому випадку він повинен був протягом тижня вибути з цього населеного пункту і прописатися в іншому.

У 1974 році ввели правило, згідно з яким громадянин, який залишає своє місце проживання більш ніж на півтора місяці, повинен перед від'їздом виписатися з житлоплощі, підтвердивши її наявність на новому місці. Виписатися і прописатися чоловік зобов'язаний був протягом трьох днів.

Постійна реєстрація Чим вона відрізняється від прописки

У 1990 році Комітет конституційного нагляду СРСР визнав, що інститут прописки обмежує право громадян на свободу пересування і вибору місця проживання. Ще три роки пішло на обговорення цієї теми. Скасували прописку тільки в жовтні 1993 року, коли набрав чинності Закон РФ «ПРО право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації». Прописку замінила реєстрація за місцем проживання або, як її ще називають, постійна реєстрація.

Головна відмінність від реєстрації прописки полягає в тому, що вона носить повідомний характер. Тобто громадянин Росії не зобов'язаний питати дозволу влади на проживання в тому чи іншому місці — він має право сам обирати місце проживання. Але він повинен повідомити державу про те, де живе.

Ця реєстрація — безстрокова, інформація про неї заноситься в паспорт у вигляді штампа. Тому досі постійну реєстрацію багато хто за звичкою називають пропискою. Зареєструватися постійно можна або на власній житловій площі, або на чужий, але з дозволу власника приміщення.

Тимчасова реєстрація Що це таке

По суті, це реєстрація за місцем перебування. Її потрібно оформити, якщо громадянин має намір пробути в якому-небудь населеному пункті більше 90 днів. При цьому людина не втрачає свою реєстрацію за місцем постійного проживання.

Тимчасова реєстрація оформляється на певний строк. Зараз законом передбачений період від 90 діб до 60 місяців (п'яти років). Вона не зазначається в паспорті, замість цього громадянину видається на руки свідоцтво із зазначенням адреси реєстрації.

Необхідність Навіщо взагалі потрібна реєстрація

Незважаючи на те, що кожен росіянин має право на свободу пересування і вибір місця проживання, у країні існує реєстраційний облік.

Самому ж громадянину реєстрація не дає права на житлоплощу, але, як правило, вона необхідна для отримання соціального забезпечення. За законом відсутність реєстрації не може впливати на працевлаштування громадянина Росії, отримання медичної допомоги та інших соціальних послуг. Але на ділі її відсутність ускладнює, наприклад, отримання різних документів (закордонного паспорта, пенсійного посвідчення, посвідчення водія тощо), оформлення кредитів, визначення дітей у дитячі садки або школи, прикріплення до поліклінікам, пристрій на роботу або отримання заходів соціальної підтримки.

Приміщення Скрізь можна оформити реєстрацію

Зареєструватися на постійній основі можна тільки в приміщеннях, які мають статус житлових (квартирах, приватних будинках, сімейних гуртожитках).

Тимчасова реєстрація можлива також у апартаментних комплексах, готелях, санаторіях (пансіонатах та будинках відпочинку), кемпінгах і турбазах, медичних закладах, установах кримінально-виконавчої системи і навіть у нежитлових приміщеннях (наприклад, за місцем роботи).

Дачі Можна там зареєструватися за місцем проживання

Так, з 1 січня 2019 року це стало можливим. Відповідний закон був прийнятий Держдумою влітку 2017 року. Але для реєстрації на дачі необхідне дотримання деяких умов. Будинок повинен бути капітальним і перебувати в гарному стані, побудований згідно Сніп і СанПиНАм, з урахуванням вимог пожежної та інших типів безпеки. У ньому повинні бути проведені всі комунікації: електрика, гаряча та холодна вода, водовідведення, опалення, вентиляція, газ (у газифікованих районах). В поселеннях без централізованих інженерних мереж допускається відсутність водопроводу і каналізації в будовах до двох поверхів. У будинку повинна бути передбачена можливість підтримувати температуру не нижче 18 ? круглий рік.

На дачу потрібно оформити технічний паспорт БТІ, після чого вона переоформляється в індивідуальний житловий будинок, йому повинен бути присвоєно поштову адресу (інакше реєстрація за місцем проживання буде неможлива).

Без прописки чи Може у людини взагалі не бути постійної реєстрації

Такі ситуації можливі. Наприклад, якщо людина продала своє житло та інше ще не купив, а зареєструватися йому поки що ніде. У цьому випадку бажано оформити реєстрацію за місцем фактичного перебування, тобто тимчасову реєстрацію.

Кримінальної відповідальності за те, що в паспорті відсутня постійна реєстрація чи ні часовий, не існує. Але перебувати в будь-якому населеному пункті на території Росії без реєстрації людина може протягом 90 днів. Якщо термін вийшов, покладений штраф.

Згідно ст. 19.15.1. КоАП РФ, за проживання в житловому приміщенні без реєстрації в Москві або Санкт-Петербурзі штраф становить від 3 тис. до 5 тис. руб., в інших населених пунктах — від 2 тис. до 3 тис. руб.



Категория: Недвижимость