Грузія переживає туристичний бум. Як на цьому заробити


Опубликованно 13.02.2019 08:48

Грузія переживає туристичний бум. Як на цьому заробити

Грузія переживає туристичний бум: в 2018 році країну відвідало 8,7 млн туристів зі всього світу, що на 10% більше, ніж рік тому, йдеться у звіті Національної адміністрації туризму. Росіяни становлять значну частину від цього числа — в минулому році в країну в'їхало майже 1,5 млн наших співвітчизників.

Такий туристичний потік призвів до зростання показників готельного ринку: за даними міжнародного агентства Colliers International, з 2014 року кількість готельних номерів у Тбілісі зросла на 44%, а в Батумі — на 109% (.pdf).

Туристичний бум в Грузії призвів до зростання місцевого ринку інвестиційної нерухомості: кількість пропозиції апартаментів готельного типу в Батумі і Тбілісі, головних туристичних містах, подвоїлося за останні кілька років, кажуть в Alliance Group. До речі, ця компанія є одним з найбільших забудовників Закавказзя — в її портфелі понад 20 житлових комплексів та апарт-готелів загальною площею близько 1,3 млн кв. м. Серед поточних проектів девелопера — Alliance Highline, Alliance Privilege і Alliance Palace. Всі ці проекти орієнтовані на інвестиційний попит і призначені для здачі в оренду.

Готельні апартаменти по-грузинськи

Перші апартаменти з готельним сервісом з'явилися у США в 1920-х роках. Пізніше сервісні апартаменти (або апарт-готелі, як ще називають цей формат нерухомості) стали популярні у великих містах і курортних локаціях по всьому світу — в Європі, на Близькому Сході і в країнах Азії. У Росії такі апартаменти являють собою квартири-кімнати в комплексах з тренажерними залами, спа, конференц-залами, ресторанами і послугами готельного типу. Подібні формати у нас будують в Москві, Санкт-Петербурзі і Сочі. За кордоном до таких об'єктів належать студії площею 20-30 кв. м, призначені для здачі в оренду.

У Грузії перші апарт-готелі стали будувати в Батумі — візитній картці туристичного ринку країни. Висотки під керуванням провідних світових готельних мереж розміщуються на першій береговій лінії міста-курорту. У таких комплексах інвестор може придбати апартаменти (один об'єкт і більше) або для самостійного проживання або для здачі в оренду та отримання доходу. Готельні послуги при цьому (прибирання, консьєрж, харчування) доведеться оплачувати додатково за рахунком.

Батумі

«Батумі переживає бум на ринку апартаментів з готельним сервісом в проектах-новобудовах», — розповіла експерт Colliers International — Georgia Ніно Макасарашвили. За її словами, нові апартаменти в Батумі в середньому коштують близько $700 за 1 кв. м, проте в проектах преміум-класу (тобто в центрі міста і в комплексах під управлінням брендових готельєрів) вартість вища — близько $1,2 тис. за метр. Окремо потрібно буде заплатити за внутрішню обробку і дизайн.

Alliance Group зводить в Батумі два апарт-комплексу.

Фотогалерея: Alliance Privilege

Фото: Alliance Group

До 2021 року в Батумі буде побудований РК Alliance Privilege. Цей 54-поверховий багатофункціональний комплекс розташований в самому центрі набережної, на знаменитому Батумському бульварі. Перші 12 поверхів хмарочоса займе п'ятизірковий готель Marriott, а вище розташуються апартаменти преміум-класу з панорамними видами на море і гори. Комплекс буде включати відкритий і закритий басейни, зону спа, фітнес-центр, казино, ресторани і паркінг.

Фотогалерея: Alliance Palace

Фото: Alliance Group

Ще один проект Alliance Group в Батумі — 41-поверховий багатофункціональний комплекс Alliance Palace, який також розташований в 80 м від берегової лінії на Батумському бульварі. Будівельні роботи були завершені в 2018 році, а в 2019-му в складі комплексу запрацює готель Courtyard by Marriott з п'ятизірковим інфраструктурою. Готель займе п'ять поверхів, інші призначені під орендні апартаменти з сервісом в режимі 24/7.

«Alliance Palace прийме перших відвідувачів і клієнтів навесні 2019 року. Зараз йде внутрішня обробка. Реалізація майже закінчена, на даний момент залишилося всього 2% непроданих квартир, тобто близько тридцяти», — уточнює керівник напрямку з розвитку бізнесу Alliance Group Темур Біцадзе. Батумі — це курорт, куди кожен сезон приїжджає на відпочинок понад 2 млн туристів. З травня по жовтень всі готелі та апартаменти в Батумі, за словами Тимура Біцадзе, заповнені.

Тбілісі

Для більшості туристів подорож по Грузії починається в Тбілісі. Саме тут знаходиться найбільший аеропорт країни, а також кілька обов'язкових для відвідування достопримечатальностей, таких як старе місто, проспект Руставелі, фортеці, церкви, парки, музеї та ресторани.

«Найпрестижніші райони Тбілісі для покупки житла — Ваке і Мтацмінда. Тут найдорожча нерухомість», — говорить Ніно Макасарашвили з Colliers International — Georgia. — В цих районах ціни на нове житло знаходяться в діапазоні $1,6–2,2 тис. за 1 кв. м».

У столиці Грузії Alliance Group будує свій найбільший і самий амбіційний проект — багатофункціональний комплекс Alliance Highline Tbilisi в районі Ваке. Проект буде складатися з трьох веж висотою 26, 33 та 40 поверхів. Після закінчення будівництва 40-поверхова вежа Alliance Highline стане найвищою будівлею в Тбілісі (167 м).

Фотогалерея: Alliance Highline

Фото: Alliance Group

У 26-поверхової висотки розташується готель під управлінням міжнародної готельної мережі Wyndham Garden, а в двох інших — житлові резиденції та апартаменти преміум-класу з панорамним видом на Тбілісі. У стилобатній частині комплексу розмістяться комерційні приміщення. «Тут буде власна інфраструктура п'ятизіркового готелю: ресепшен, консьєрж-сервіс, ресторани, басейн, спа, фітнес, розважальні центри для дітей, салон краси — все, що потрібно для гостей та мешканців», — перераховує Темур Біцадзе. Чотири підземні поверхи займе паркінг площею 40 тис. кв. м, спеціально для зручності мешканців з вулиці Тамарашвили до комплексу буде побудована окрема дорога.

Апартаменти і резиденції в Alliance Highline продаються в декількох варіантах обробки: чорновий, white box і повністю мебльовані. Закінчення реалізації проекту заплановано на 2020 рік.

Купівля

Процедура покупки нерухомості в Грузії мінімально бюрократизована, податок на придбання житла відсутня, обмежень для іноземців немає. Процес придбання нерухомості в Грузії займає менше години і дає право отримати постійний вид на проживання.

Більшість інвестицій у курортну нерухомість в Грузії припадає на росіян (30%) і громадян інших країн СНД (40%). Інші інвестори, за інформацією Alliance Group, — з Ірану, Туреччини та інших країн регіону. Мінімальний бюджет росіян в проектах Alliance Group складає близько $60 тис., розповіли представники компаній. Серед клієнтів — жителі Сибіру, Уралу, півдня і центру Росії.

Мета російських клієнтів Alliance Group (близько 80%) — інвестування для отримання орендного доходу. Ще 20% купують готельні апартаменти для власного відпочинку. «Для багатьох це емоційна купівля, ностальгія», — вважає Біцадзе.

Орендним бізнесом можна займатися самостійно або через керуючу компанію, яка забере собі 40% прибутку, але забезпечить при цьому потік орендарів через систему онлайн бронювання і роботу з туристичними компаніями. У вартість послуг КК включені операційні та комунальні витрати, оплата страховки, клінінгу, обслуговування номерів, адміністративні витрати і т. д.

Ще важливий момент — управлінням комплексами Alliance Group займуться міжнародні менеджерські компанії. Наприклад, управляти проектом Privilege обрана менеджмент-компанія McInerney International Hospitality, а комплексами Highline і Palace — швейцарська Sophos Hotels SA. «Ці досвідчені міжнародні бренди не тільки гарантують високий рівень сервісу, але і залучають туристів, забезпечуючи приплив постояльців», — стверджує Темур Біцадзе.

Інвестиції

Керівник напрямку з розвитку бізнесу Alliance Group Темур Біцадзе:

— Що відрізняє наші проекти в Грузії?

По-перше, міжнародне управління компаній зі Швейцарії та США. Це гарантія надання високого сервісу в апартаментах наших комплексів.

По-друге, Marriott і Wyndhem Garden, які беруть участь у кожному проекті Alliance Group. Для наших клієнтів це показник того, що нам довіряють світові готельні бренди, а також можливість користуватися всією інфраструктурою п'ятизіркових готелів.

По-третє, ми самостійно і попередньо фінансуємо наше будівництво. Наприклад, власні інвестиції компанії в Alliance Highline в Тбілісі склали $75 млн, два поточних проекту в Батумі — Alliance Privilege і Alliance Palace — повністю профінансовані на $45 млн і $80 млн відповідно. Наші вкладення — гарантія, що будівництво буде закінчено.

Що стосується інвестицій: в Європі і Грузії оренда готельного апартаменти коштує однаково. Однак ціна самих апартаментів у нас в два-три рази нижче, ніж в Європі та Америці. Це означає, що окупити свої вкладення інвестори можуть в два-три рази швидше, ніж в інших країнах.

Відео: репортаж РБК+ про ринок нерухомості Грузії

Відео: РБК+

Туризм

Зростання популярності Грузії, з точки зору міжнародного туризму, почався в середині 2010-х. У 2017-му кордон країни перетнуло 6 млн іноземців. Це досягнення було відзначено масштабним флешмобом: прем'єр-міністр Грузії особисто зустрів шестимільйонного туриста, а меню для нього в одному з ресторанів Тбілісі становила вся країна на спеціальному сайті. Почесним туристом виявився Джеспер Блек — Instagram-блогер і мандрівник з Голландії.

Джеспер Блек залишився в країні і працює на ведуший портал нерухомості Грузії Property Georgia. Він вже третій рік займається консультуванням місцевого уряду в якості радника голови Національної адміністрації туризму. Його робота полягає в просуванні грузинського гостинності: за кілька років, судячи по його сторінках у соцмережах, він побував у всіх куточках країни.

«У Грузії більшість туристів приїжджає з Росії, а також Туреччини, Вірменії та Азербайджану. Проте зростає і кількість туристів з Європи: Великобританії, Німеччини, Голландії, Франції», — розповів «РБК-Нерухомості» Джеспер Блек. За його словами, Грузія може приймати гостей цілий рік. «Взимку дуже багато туристів на гірськолижних курортах в Гудаурі, Сванетії або Бакуріані. Влітку вони розподіляються в цілому по країні, але найбільш популярне місце — Батумі, через узбережжя. Навесні і восени туристи вирушають у винні регіони Грузії — наприклад, регіон Кахетії дуже популярний в кінці року. У Тбілісі туристичний потік безперервний 365 днів в році», — уточнив він.

Детальніше про проекти Alliance Group — на сайті alliancegroup.ge



Категория: Недвижимость