Ближче до лісу: що потрібно знати про Очакові-Матвіївській перед покупкою житла


Опубликованно 15.02.2019 00:30

Ближче до лісу: що потрібно знати про Очакові-Матвіївській перед покупкою житла

Район Очаково-Матвіївській, розташований на території Західного адміністративного округу (ЗАТ), ріелтори називають одним з найбільш привабливих для житлової забудови за межами центру Москви. Межі району проходять по осі Мічурінського проспекту, вулиці Озерній та смуги відводу МКАД, по осі русла річки Сетунь, забезпечуючи його високу транспортну доступність.

«Те, що даний район привабливий для проживання, підтверджує факт, що з початку 2000-х років до теперішнього часу чисельність населення району збільшилась приблизно на третину. Найбільший інтерес для покупців житла і девелоперів представляють території, які прилягають до Матвіївському лісі і до долини річки Сетунь. Тут вже побудовані і продовжують будуватися високобюджетні проекти, які ми відносимо до бізнес-класу», — говорить керуючий партнер Savills у Росії Дмитро Халін. Район також робить привабливим той факт, що він розташований близько до Кутузовському проспекті і в той же час несильно віддалений від провідних вузів — МДІМВ, РУДН, МДУ.

Інфраструктура

Очаково-Матвіївській займає в рейтингу районів Західного округу одне з останніх місць за розташованих тут промислових підприємств, серед яких ТЕЦ-25, завод «Каучук», м'ясопереробний завод «Кампомос», пиво-безалкогольний комбінат «Очаково».

Аминьевское шосе (Фото: Артем Коротаєв/ТАСС)

«Все це позначається на престижності району та його привабливості для проживання. Таким чином, більша частина території Очакова-Матвіївської — це промзони, що однозначно не підвищує ліквідність локації. Однак програма реновації територій колишніх промзон і будівництво нових сучасних проектів змінюють ситуацію», — вважає керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая.

У 2018 році тут відкрилася станція метро «Озерна». До 2021 року на Аминьевском шосе буде побудовано однойменна станція метро, яка увійде до складу БКЛ ділянки «Аминьевское шосе» — «Проспект Вернадського». Жителі також можуть користуватися залізничними платформами «Матвіївська» і «Очаково». Нарешті, через район проходять Аминьевское шосе, МКАД і кілька великих вулиць.

Станція метро «Озерна» Калининско-Солнцевського лінії Московського метрополітену (Фото: Михайло Терещенко/ТАСС)

В Очакові-Матвіївській розвинута, сформована інфраструктура. Тут розташовуються всі необхідні адміністративні та соціальні заклади, а також заклади охорони здоров'я: 13 шкіл, 16 дитячих садків, чотири поліклініки і дві лікарні. У 2015 році в процесі реорганізації системи освіти створені два великих освітніх комплексу: школи № 2025 і № 814. Крім того, на території Очакова-Матвіївської знаходяться два великих внз — РЕУ їм Р. В. Плеханова і Академія ФСБ.

Новобудови

За даними компанії «Метриум», сьогодні в Очакові-Матвіївській реалізуються всього три проекту: житловий комплекс комфорт-класу «Мічуріне-Захід» і апарт-комплекс бізнес-класу LOFT 151 (обидва об'єкти вже введені в експлуатацію), а також новий житловий проект преміум-класу Spires, який планується здати в початку 2021 року. Сукупно у них продаються 500 квартир і апартаментів. Найдешевше обійдуться апартаменти в LOFT 151 — в середньому 186,7 тис. руб. за 1 кв. м, або 12,5 млн за об'єкт, максимальна вартість — в ЖК Spires, де квадратний метр оцінюється в 351 тис. крб, а середня квартира — у 26,2 млн руб.

Вторинний ринок

Житло займає близько третини від усієї території району Очаково-Матвіївській — забудовані в основному долина річки Сетунь і невелику ділянку між Мічурінським проспектом і залізницею. При цьому житловий фонд тут один з наймолодших в столиці: за даними компанії «Бон Тон», більше половини пропозиції (близько 58,4%) припадає на забудову 2004-2013 років.

«Вторинний ринок в Очакові-Матвіївській характеризується високою контрастністю. З одного боку, відзначається досить велика частка (за забудові) панельного житла 1960 років споруди, з якої 67 будинків буде віддано під реновацію. З іншого боку, тут знаходиться дороге житло класів бізнес (ЖК «Ніжинський ковчег») і преміум (ЖК «Кутузовська Рів'єра» і РК «Волинський»). Варто зазначити, що на території Очакова-Матвіївської в програму реновації включено 67 будинків загальною площею 268,2 тис. кв. м. Цим пояснюється досить низька частка в реченні лотів на продаж в сегменті панельних будинків 1960-х років споруди», — говорить генеральний директор «Бон Тон» Наталія Кузнєцова.

За даними «Метриум», зараз на вторинному ринку Очакова-Матвіївської ведуться продажі близько 850 квартир. Причому можна вибрати як житло економ-класу (5,7 млн руб. за однокімнатну квартиру площею 32,7 кв. м у панельному будинку 1968 року побудови), так і більш престижне. Найдорожчий лот в районі, за оцінкою того ж «Метриума», обійдеться в 477 млн руб. За стільки пропонується дворівнева квартира площею 320 кв. м у будинку 2006 року побудови.

Перспективні проекти

Основні перспективи будівництва району Очаково-Матвіївській пов'язані в першу чергу з програмою реновації старого житлового фонду: зокрема, планується знести кілька будинків на вулицях Віялової, Матвіївської, Озерній. Крім того, опитаним «РБК-Нерухомістю» ріелторам відомо про кількох перспективних комерційних проектах.

Будівля Московського пиво-безалкогольного комбінату «Очаково»

«Один з них — багатофункціональний центр з апартаментами, торгово-розважальним комплексом, офісами та підземним паркінгом на Аминьевском шосе (інвестор — ГК «Ташир»). Інший проект (220 тис. кв. м на 9,5 га) також буде розташований на Аминьевском шосе, поруч з природним заказником Москви «Долина річки Сетунь» (інвестор — ГК «Інтеко»). Крім того, Capital Group стане співінвестором проекту на 1,3 млн кв. м житла на майданчику, обмеженою МКАД, вулицями Горобинової і Генерала Дорохова», — знає керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая. За її прогнозом, разом з перетворенням територій промзон район стане більш престижним і комфортним для життя, що насамперед позначиться на вартості нерухомості.

Суттєвим обмеженням щодо подальшого розвитку Очакова-Матвіївської є промислові зони, вказує Дмитро Халін. «Зокрема, промзона «Очаково», яка займає майже 700 га, і в планах міської влади немає реновації цієї зони. Вона залишиться промисловим об'єктом, де будуть розвиватися різні види виробництва, логістики і, можливо, сміттєпереробка», — говорить експерт.

Історія району

Нинішню назву локації відбулося від двох топонімів: села Матвіївській і села Очаково, відомого з XVII століття. До складу Москви обидва поселення увійшли в 1960 році, в 1997-му Очаково і Матвіївській були об'єднані в районі Очаково-Матвіївській.

Район масової забудови Матвіївській. На першому плані — кільцевій будинок. 1976 рік (Фото: Віктор Кошовий /Фотохроніка ТАСС/)

Район відомий своїми історико-архітектурними об'єктами, в числі яких охороняється державою «ближня дача» Сталіна у Волинському. На Ніжинській вулиці розташовано ще одне знамените архітектурна споруда — в 1972 році тут був побудований перший з двох круглих будинків Москви.

Ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Міщанський

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

Красносельський

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

Філі-Давыдково

Крилатське

Солнцево

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

Черемушки

Гагарінський

Ломоносовський

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

Сокільники

СВАО

Марфіно

Мар'їна Роща

Олексіївський

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

Сокіл

Аеропорт

Бігової

СЗАТ

Щукино

Покровське-Стрешнево

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость