Експерти оцінили перспективи ринку нерухомості Росії в найближчі 6 років


Опубликованно 15.04.2018 02:45

Експерти оцінили перспективи ринку нерухомості Росії в найближчі 6 років

Ставки оренди комерційної нерухомості в Росії за наступні шість років можуть зрости на 15-20% від поточного рівня. В цілому до 2024 року на ринку комерційної нерухомості не буде значного спекулятивного зростання. Про це йдеться в дослідженні міжнародної консалтингової компанії Cushman & Wakefield (C&W), представленому у вівторок журналістам.

Експерти компанії очікують підвищення ролі держави і її впливу на ринок нерухомості Росії в новий шестирічний економічний курс уряду. «На ринок впливатимуть кілька основних факторів — підвищення податків, посилення контролю держави за бізнесом, розвиток російського виробництва, цифрова економіка, кредитування, розвиток міст та інших», — спрогнозував партнер компанії, керівник департаменту досліджень C&W Денис Соколов.

У цей період також посилиться тренд на старіння і моральний знос офісів, торгових центрів і індустріальної нерухомості для об'єктів, побудованих недавно. За оцінкою Дениса Соколова, нова пропозиція офісів і ТЦ буде формуватися за рахунок реконструкції об'єктів, збудованих в 1990-е роки, і в меншій мірі — за рахунок нового будівництва.

«У шестирічний електоральний цикл доцільність будівництва того чи іншого об'єкта буде визначатися не його економічною моделлю, не стійкістю і не рентабельністю, а роллю в більш великому масштабному проекті або держпрограмою. Основним вузьким місцем стане доступ до кредитних ресурсів, і саме участь у госпроекте відкриє доступ до цих ресурсів для девелоперських компаній. Комерційний девелопмент буде носити епізодичний характер, займаючи нішеві позиції», — спрогнозував Денис Соколов.

Одним з головних факторів, які вплинуть на гравців і ринок комерційної нерухомості, стане підвищення податкового тягаря, вважають експерти компанії. «Це означає, що вимоги до рентабельності і маржинальність бізнесу почне підвищуватися. Виживання низькомаржинального бізнесу і галузі буде під питанням», — пояснив Денис Соколов.

Посилення контролю держави і регулювання ринків і бізнесу аналітики компанії називають також важливим і очікуваним фактором найближчих шести років. «Зростання бюрократичного апарату призведе до попиту на робочі місця, потреби в кадрах, що відповідають за взаємодію з регулятором. В цілому це створить додаткові вакансії. У той же час Денис Соколов бачить у цій ситуації плюси для ринку офісної нерухомості. «Додаткові робочі місця викликають потреби в додаткових офісних приміщеннях, що добре брокерам, девелоперам і власникам бізнес-центрів», — сказав аналітик.

У наступні шість років аналітики очікують, що держава продовжить опору на власне виробництво. «Будівництво виробництв, які укладаються в госконцепцию, отримає зелену вулицю та доступ до фінансування», — зазначив Денис Соколов.



Категория: Недвижимость