У регіонах Росії побудували мінімальний обсяг офісів за 10 років


Опубликованно 28.05.2018 02:20

У регіонах Росії побудували мінімальний обсяг офісів за 10 років

У 2017 році в регіональних містах-мільйонниках (без обліку Москви і Санкт-Петербурга) здали в експлуатацію лише 60 тис. кв. м нових офісів. Це на 27% менше результату попереднього року та є мінімальним значенням за десятиліття, йдеться у звіті міжнародної консалтингової компанії JLL.

Аналітики компанії відзначають скорочення обсягу будівництва бізнес-центрів у регіонах останні чотири роки. «Це пов'язано із закінченням чергового девелоперського циклу — аналогічна ситуація відбувалася в період з 2009 по 2012 рік. З іншого боку, девелоперам невигідно будувати якісні об'єкти, так як локальні компанії воліють офіси по більш низькій ставці», — пояснює аналітик компанії JLL Олександр Баженов.

На початок 2018 року сукупний обсяг побудованих офісів у регіональних містах-мільйонниках, за даними JLL, сягнув 3,29 млн кв. м, що становить лише 18% від обсягу ринку Москви. Лідером серед регіонів є Єкатеринбург (668 тис. кв. м) — 20% від загального показника, за ним слідують Новосибірськ (509 тис. кв. м) і Нижній Новгород (289 тис. кв. м).

На 2018 рік у цих регіональних мільйонниках анонсований enter близько 228 тис. кв. м нових офісів. Однак, враховуючи тенденцію до перенесення термінів введення, підсумковий результат буде нижче. До 2020 року сукупний обсяг введення може скласти близько 421 тис. кв. м, а пропозиція регіональних офісів — досягти 3,71 млн кв. м, прогнозують аналітики компанії.

У регіональних містах на початок року середня запитувана ставка оренди в класі А становила 11,1 тис. руб. за 1 кв. м в рік, у класі В — 8,1 тис. руб. за 1 кв. м в рік (без урахування ПДВ), йдеться в звіті.

У Москві аналітики також відзначають скорочення обсягів офісів. У 2018 році девелопери запланували до введення в Москві близько 264 тис. кв. м нових офісів. Це стане мінімальним показником за всю історію ринку. Такий прогноз в лютому давали експерти міжнародної консалтингової компанії Colliers International.



Категория: Недвижимость