У Росії уклали перший договір з житлом в новобудові по блокчейну


Опубликованно 30.05.2018 02:50

У Росії уклали перший договір з житлом в новобудові по блокчейну

Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестр) спільно з Зовнішекономбанком (ЗЕБ) і АІЖК зареєстрували перший у Росії договір участі в пайовому будівництві (ДДУ) із застосуванням технології блокчейн. Про це повідомляється в прес-релізі АІЖК.

ДДУ з застосуванням блокчейна був укладений в рамках взаємодії Росреестра і публічно-правової компанії «Фонд захисту прав громадян — учасників пайового будівництва». Договір підписано в Ленінградській області, яка стала пілотним регіоном програми реєстрації ДДУ з блокчейну, повідомило відомство.

Застосування цієї технології надає всім учасникам проекту доступ до актуальної інформації щодо процесу реєстрації кожного ДДУ, а також виключає можливість несанкціонованого коригування даних, зазначила керівник Росреестра Вікторія Абрамченко. «Використання технології блокчейн при реєстрації ДДУ має забезпечити можливість всебічного контролю інформації, прозорість та відкритість проведених транзакцій», — пояснила Абрамченко. Підвищення прозорості, в свою чергу, захищає від найбільш поширених схем шахрайства, уточнив голова правління фонду «ВЕБ-Інновації» Володимир Дьомін.

Згідно з чинним законодавством, забудовники за всім новим об'єктам будівництва відраховують у Фонд захисту прав громадян — учасників пайового будівництва внески в розмірі 1,2% від вартості кожного ДДУ, нагадав АІЖК. На сьогоднішній день Фонд і Росреестр провели понад 20 тис. таких транзакцій, прокоментував генеральний директор АІЖК Олександр Плутник.

Восени 2017 року Мінекономрозвитку Росії запропонував впровадити технологію блокчейн для моніторингу та підвищення доступності відомостей Росреестра.



Категория: Недвижимость