Більшість угод з новобудовами Москви припадає на РК в промзонах


Опубликованно 03.06.2018 02:55

Більшість угод з новобудовами Москви припадає на РК в промзонах

Основний обсяг угод з новобудовами Старої Москви відбувається в проектах, розташованих на місці реконструйованих промислових і комунальних зон. Якщо в 2013 році на продажі квартир в таких будинках припадало 45% покупок, то в 2017-му — вже 68%. До такого висновку прийшли аналітики компанії ЦІАН, які проаналізували продажу на первинному ринку столиці за чотири роки і з'ясували, як змінювалася структура угод за типами забудови ділянок.

Більшість промзон розташоване на сході Москви — ціни там на 20-25% нижче, ніж в західних районах міста, що є додатковим драйвером попиту в цих житлових комплексах. У найближчі роки на території колишніх промзон планується побудувати близько 1,2 млн кв. м житла. За даними ЦІАН, найбільшими проектами редевелопмента промислових територій в 2018 році будуть житлові комплекси на місці Першого авторемонтного заводу на Вольній вулиці (ВАО), південній частині Зіла (ЮАО), автокомбината на Береговій вулиці в Філях (ЗАТ).

Частка угод у проектах, розташованих на вільних ділянках в Старій Москві за останні чотири роки знизилася з 20 до 13%. Це пов'язано з тим, що число таких земель в місті стрімко скорочується. Протилежна ситуація спостерігається в Новій Москві — тут основний обсяг покупок (96%) житла в новобудовах припадає на проекти, які будуються на вільних ділянках. Як правило, ці комплекси будуються на колишніх землях сільськогосподарського призначення. Їх важливою перевагою для забудовників є більш проста (порівняно з ділянками в межах промислових зон) структура власності цих активів і відпрацьована технологія по зміні функціонального призначення, вказують експерти ЦІАН.

Близько 4% угод в Старій Москві припадає на житлові комплекси, які будуються на місці резервних територій (земельних ділянок, освоєння яких планувалося згідно з містобудівними планами радянського періоду). Із-за дефіциту таких земель можливості для їх забудови обмежені. Як наслідок, частка угод до новобудовами, зведеними на резервних територіях, за чотири роки скоротилася втричі. У Новій Москві цей показник прямує до нуля, говориться в матеріалах ЦІАН.

Продаж в новобудовах, які будуються на місці будинків, що зносяться, склали 6 і 1% у Старої Москви і в Новій Москві відповідно. Аналітики пояснюють це тим, що велику частку у новому будівництві на місці п'ятиповерхівок першої хвилі зносу складають безгрошові угоди. Стартувала у 2017 році програма реновації, в рамках якої планується знести понад 5 тис. існуючих будинків, може істотно збільшити роль цих проектів в загальному обсязі продажів, так як частина квартир в будинках на місці що зносяться буде потрапляти у вільну реалізацію, прогнозують в ЦІАН.

Частка продажів в житлових комплексах, які з'являються в рамках точкової забудови, за останні чотири роки скоротилася з 11 до 9% в Старій Москві і з 6 до 3% — у Новій Москві. Така динаміка пов'язана з політикою міської влади, яка спрямована на комплексну забудову районів. За оцінкою аналітиків ЦІАН, основний внесок у будівництво в рамках сформованих кварталів вносять власники ділянок під нежитловими будівлями, які сьогодні вигідніше використовувати для будівництва житла. Так, наприклад, в середині 2010-х були зруйновані практично всі будівлі автоматичних телефонних станцій, а на їх місці будуються житлові та апарт-комплекси, відзначають експерти.

За даними столичної влади, з жовтня 2011 року на території реорганізованих промислових зон Москви введено в експлуатацію 436 об'єктів загальною площею 10,7 млн кв. м. Більше 6 млн кв. м припадає на житло, інше — на комерційну нерухомість і соціальну інфраструктуру.



Категория: Недвижимость