Вибираємо район: що потрібно знати про Соколі перед покупкою квартири


Опубликованно 20.06.2018 02:50

Вибираємо район: що потрібно знати про Соколі перед покупкою квартири

Район Сокіл в Північному адміністративному окрузі ріелтори називають престижною. Він розташований недалеко від центру, тут добре розвинена соціальна та транспортна інфраструктура. У радянські роки В цьому районі влаштувалася наукова і творча інтелігенція, традиційно тут селилися вищі офіцери та керівництво військово-промислового комплексу з-за близькості авіаційних і оборонних об'єктів.

Свою назву район отримав в 1930-ті роки завдяки житловому кооперативу «Сокіл» (створений в 1923 році), який також називається «селищем художників» і вважається родзинкою району. Генплан цього унікального «міста-саду» проектував архітектор Олексій Щусєв. Будинки в селищі створювалися відомими архітекторами за типовими проектами.

Забудова

Основне будівництво довелося на 1940-1970-ті роки: в районі багато сталінок і будинків в стилі конструктивізму. До 1970-м рокам житловий масив став забудовуватися типовими цегляними п'яти - і дев'ятиповерхівки, а також панельними будинками, говорить генеральний директор компанії «Азбука житла» Володимир Каширцев.

«У радянський час у 1950-ті роки тут велася активна квартальна забудова району Піщаних вулиць, Ленінградського шосе, в результаті чого в цьому районі була сформована комфортне середовище не тільки житловий, а й громадської забудови. На Ленинградке і Піщаних вулицях є експериментальні будинки 1940-1950-х років з пятиугловыми кімнатами, вікнами на три сторони, з анфіладами кімнат на різній висоті», — зазначає генеральний директор VSN Realty Яна Глазунова.

Територію району Сокіл ріелтори умовно ділять на чотири частини. «Перша частина — найбільш наближена до центру, вона обмежена з одного боку 3-й Піщаною вулицею (поряд з Хорошевским районом), а від іншої частини Сокола відокремлена вулицею Алабяна. Як і в усьому районі, житловий фонд тут представлений в основному якісними цегляними будівлями, панельних будинків вкрай мало. Саме в цій частині Сокола сконцентрована найбільша кількість зелених зон: парк героїв Першої світової війни, бузковий сад Л. А. Колеснікова, невеликі сквери і т. д.», — говорить керівник аналітичного центру «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов.

Елітні будинки в селищі Сокіл (Фото: ИТАР-ТАСС/ Борис Кавашкин)

Друга частина району, обмежена залізничною колією, вулицею Алабяна і Волоколамському шосе. Житловий фонд тут також в основному складається з цегляних будинків. Головна визначна пам'ятка цієї частини району — селище Сокіл. Третя частина району — невеликий острівець між Ленінградським і Волоколамському шосе. По складу житлового фонду він не відрізняється від інших частин Сокола, при цьому, на відміну від перших перерахованих нами локацій, тут є промзони, зазначає Таганов. Четверта частина Сокола розташована між Балтійської вулицею і Ленінградським шосе. Це індустріально розвинена частина району, так як тут розташоване найбільше число промзон.

Інфраструктура

В цілому Сокіл має розвинену соціальну інфраструктуру. В районі діють кілька поліклінік, шкіл, дитячих садів, музична школа, а також знамениті внз міста: Московський авіаційний інститут, Московський державний університет харчових виробництв, Московська державна художньо-промислова академія ім. С. Р. Строганова, Академія Слідчого комітету РФ і ряд інших навчальних закладів.

В районі 16 дитсадків, більше десяти шкіл, у тому числі навчальні заклади з поглибленим вивченням математики, німецької, іспанської та французької мов, а також корекційна школа. На території району є кінотеатр «Ленінград», бібліотеки і ДЮСШ, концертний клуб Stadium Live. Однак торгова мережа розвинена слабо: поруч з метро представлений тільки один великий ТЦ — «Метромаркет». Також в межах району знаходиться кілька продуктових магазинів, аптеки та інші соціальні об'єкти, відзначає керівник аналітичного центру онлайн-сервісу оголошень ЦІАН Олексій Попов.

Вестибюль метро «Сокіл» (Фото: Микола Галкін/ТАСС )

Транспортну доступність Сокола забезпечують головні магістралі району — Ленінградський проспект, Волоколамське шосе і вулиця Алабяна. На території району розташована однойменна станція метро, яка дозволяє жителям добиратися до центру міста за 10-15 хвилин, а також платформа станція «Ленінградська» Ризького напрямку.

Вторинний ринок

Середня ціна 1 кв. м на вторинному ринку району становить 241,1 тис. руб., та за рік, за даними ЦІАН, вона практично не змінилася (-0,2% по відношенню до березня 2017 року). Ріелтори називають цей район компактним, а обсяг пропозиції тут невелика — 180-200 квартир. По вартості «квадрата» на вторинному ринку Сокіл займає 25-е місце серед районів міста, підрахували в «Абетці житла».

«Велика частина пропозиції припадає на цегляні будинки, в тому числі сталінські — вони складають кістяк району. Варто звернути увагу на різницю часток у кількості і площах: у монолітних і монолітно-цегляних будинках представлені сучасні планувальні рішення з великими кухнями та кімнатами, а в панельних і блокових — в основному квартири невеликих площ», — зазначає генеральний директор VSN Realty Яна Глазунова.

Вид на Ленінградський проспект у районі метро «Сокіл» і висотний житловий будинок «Тріумф-Палас» (Фото: ТАСС/ Марина Лысцева )

Вартість «однушки» в цьому районі площею близько 32 кв. м, потребує ремонт, починається від 6,1 млн руб., каже Володимир Каширцев, генеральний директор компанії «Азбука житла». Середня ціна 1 кв. м на панельні будинки становить 210 тис. руб. при середньому бюджеті 8 млн руб., в сталінських будинках — 238 тис. руб. при середньому бюджеті 18 млн руб., говорить генеральний директор агентства нерухомості «Бон Тон» Наталія Кузнєцова. При цьому на території району знаходиться престижний «селище художників», в якому продається один з найдорожчих будинків в Москві площею 609 кв. м за 1,015 млрд руб., наводить приклад Яна Глазунова.

На території селища Сокіл («селище художників») (Фото: ТАСС/ Дмитро Алешковський )

Важливі особливості житлового фонду Сокола — тут практично немає однокімнатних квартир (в обсязі пропозиції вони становлять менше 10%), а кількість лотів в експозиції по відношенню до загального обсягу житлового фонду нижче середнього. Приміром, за останні 12 місяців в районі було виведено в реалізацію 5,7% від загального числа квартир (в середньому по Москві в базі оголошень за цей період потрапило 6,8%), говорить Олексій Попов.

Перспективні проекти

Новобудови в районі Сокіл зараз не будуються і навіть не анонсовані девелоперами, хоча є хороший потенціал по будівництву, відзначають ріелтори. Останній житловий комплекс тут, за даними «Абетки житла», був зведений у 2009 році. Найближчими об'єктами на первинному ринку є житлові комплекси в сусідньому районах Аеропорт і Хорошевському. В цілому, за даними «Бон Тон», САО займає перше місце за експозиції в Москві — на нього припадає 15,6% від первинного ринку столиці.

«Ділянок під точкову забудову тут вже не залишилося. На території району розташована промзона № 8 «Площа Роздоріжжя» (більш 30 га), але перелік власників великих земельних ділянок у її складі (електродепо і ремонтний завод метрополітену, тролейбусний парк, головне підприємство великого оборонного концерну) не передбачає їх реконструкції в осяжному майбутньому», — стверджує керівник аналітичного центру ЦІАН Олексій Попов.

У програму реновації на Соколі потрапило лише два будинки — на вулиці Панфілова, 8, і на Волоколамському шосе, 16б, корп. 3. Таким чином, на думку аналітиків, помітного впливу на вигляд району ця містобудівна ініціатива також не зробить. У компаніях VSN Realty та «Бон Тон» називають дві перспективні майданчики — на вулицях Врубеля і Піщаної. Яна Глазунова згадує про плани початку будівництва проекту бізнес-класу на ділянці майданчик 1,8 га, але не називає конкретної адреси.

Історія району

В 1917 році село Всехсвятское, яке розташовувалося на території нинішнього Сокола, увійшло до складу Москви і стало частиною Бутырско-Всесвятського району (з 1920 року — Краснопресненського, з 1936-го — Ленінградського району). У 1920-х роках на околиці села Великий Всіхсвятської гаю будується перший в Москві житловий кооператив «Сокіл». Тоді архітектори пропонували забудову околиць столиці малоповерховими районами, реалізованими з концепції «місто-сад».

У 1930-х роках тут будується ряд вищих навчальних закладів, перший корпус МАІ з'явився в 1935-м. З 1948 року в районі розгортається активне житлове будівництво, головним чином в районі Піщаних вулиць і уздовж Ленінградського шосе. У 1950-1960-х з'являються великі підприємства та інститути, такі як НВО «Алмаз» і «Гідропроект». У 1995 році район Сокіл набуває нинішні кордони.

Читайте також: ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

СВАО

Марфіно

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость