У Росії може припинитися будівництво будинків для ошуканих пайовиків


Опубликованно 14.09.2018 00:18

У Росії може припинитися будівництво будинків для ошуканих пайовиків

Будівельні компанії, які добудовують будинки для ошуканих пайовиків в Москві і Підмосков'ї, можуть не виконати взяті на себе зобов'язання, пишуть «Ведомости», посилаючись на дані опитаних забудовників. Причина — набули чинності з 1 липня поправки в закон про пайове будівництво, дозволяють витрачати гроші пайовиків тільки на ті будинки, в яких вони придбали квартири.

Згідно із законом, тепер під кожне дозвіл на будівництво має бути відкритий окремий спецрахунок, гроші на якому будуть зберігатися до завершення будівництва об'єкта. Це означає, що витрачати кошти пайовиків на добудову проблемних будинків не можна — інакше забудовник може позбутися ліцензії на роботу. Тепер завершувати такі об'єкти девелопери змушені за власні гроші.

Зараз, за даними Мінбуду, в Росії налічується 880 проблемних об'єктів і 34 тис. ошуканих пайовиків. Регіональні влади використовують різні механізми, щоб відновити порушені права громадян. Найпоширеніша схема — виділення земельної ділянки, на якій новий інвестор будує ще один житловий комплекс. Гроші, виручені від продажу в ньому квартир, забудовник спрямовує на завершення проблемних об'єктів.

До такої схеми вдаються більшість компаній в Підмосков'ї, серед них — ГК «Иград», ФСК «Лідер», ГК «ПІК», нагадують «Відомості». За даними обласної влади, зараз в регіоні добудовується 42 об'єкти, на які залучено близько 21 млрд руб. позабюджетних коштів. У Москві проблемні об'єкти завершують «РК Лад», Capital Group, ГК «Кортрос» та інші. За даними Москомстройинвеста, в столиці налічується 30 проблемних об'єктів, для кожного з них розроблена своя схема добудови, шукаються нові інвестори.

Минулого тижня великі столичні забудовники звернулися до уповноваженого при президенті Росії з прав підприємців Бориса Тітова з проханням підготувати нові поправки в закон про пайове будівництво. Учасники ринку наполягають на пом'якшенні умов роботи для компаній, які займаються добудови проблемних об'єктів. Однак, як зазначають опитані «Відомостями» експерти, влада навряд чи піде назустріч забудовникам.



Категория: Недвижимость