Росія опустилася в кінець світового рейтингу по зростанню цін на житло


Опубликованно 19.09.2018 00:16

Росія опустилася в кінець світового рейтингу по зростанню цін на житло

Росія перемістилася на 19 позицій вниз у світовому рейтингу зміни цін на житло — серед 57 беруть участь в рейтингу країн вона зайняла 46-е місце, хоча в минулому році займала 27-ю сходинку. Про це йдеться в дослідженні Global House Price Index (GHPI) міжнародної консалтингової компанії Knight Frank (є в розпорядженні редакції).

У порівнянні з попереднім кварталом динаміка цін в Росії посилилася: з 0,3% до 1,5%. Однак річні показники просіли — у минулому році зростання цін на житло в країні становив 5,5%, констатують автори рейтингу.

Зростання цін на житло в цілому по Росії стримується фактором зниження реальних доходів населення. Крім того, пропозиція на ринку нерухомості перевищує попит, що також не дає цінам зростати, пояснюють аналітики компанії. При цьому московський ринок відрізняється від загальноросійського — тут спостерігається зростання обсягів пропозиції та зростання попиту, і зростання вартості 1 кв. м (в основному за рахунок збільшення будівельної готовності об'єктів), відзначають експерти.

Світовий рейтинг Global House Price Index за підсумками другого кварталу 2018 року

№ Країна Зміна ціни за рік (2-й квартал 2017р. — 2-й квартал 2018г.) 1 Мальта 16,9% 2 Гонконг 15,9% 3 Латвія 13,7% 4 Словенія 13,4% 5 Угорщина 12,2% 6 Ірландія 12% 7 Туреччина 10,5% 8 Мексика 9,9% 9 Сінгапур 9,3% 10 Нідерланди 8,9% ... 46 Росія 1,5%

Таблиця: Global House Price Index (GHPI), Knight Frank

Країнами, в яких ціни на житлову нерухомість росли самими активними темпами, стали Мальта (16,9%), Гонконг (15,9%) і Латвія (13,7%). У першу десятку рейтингу увійшли також Словенія, Угорщина, Ірландія, Туреччина, Мексика, Сінгапур і Нідерланди.

Середні темпи зростання цін на житло сповільнюються у всьому світі, визнають експерти. Поточний індекс продемонстрував найслабший річний темп приросту з третього кварталу 2016 року — всього 4,7%. Між тим, кількість країн та регіонів, що демонструють щорічне зростання цін на житло, зросла, зазначено в дослідженні.

Global House Price Index Knight Frank випускається з 2006 року і дозволяє відстежувати і порівнювати цінову динаміку ринків житла в національній валюті розглянутих країн. Індекс розраховується щокварталу на основі офіційної державної статистики та даних Центрального банку.

У той же час Росія поліпшила свої позиції у рейтингу прозорості ринків нерухомості. В цьому році вона піднялася на дві сходинки і зайняла 38-е місце. Експерти відзначали, що у фундаментальних показниках і індикаторах інвестиційного ринку країни є прогрес, але він стримується недостатньою прозорістю нормативно-правової системи, транзакційного процесу та екологічної стійкості.



Категория: Недвижимость