Ріелтори помітили різке зростання попиту на дешеві апартаменти в Москві


Опубликованно 06.11.2018 01:06

Ріелтори помітили різке зростання попиту на дешеві апартаменти в Москві

Попит на апартаменти в масових новобудовах Москви зріс у третьому кварталі на 45% порівняно з аналогічним періодом 2017 року. При цьому продажі класичних квартир масового сегмента збільшилися менш значно — на 30%. Таку тенденцію помітили аналітики агентства нерухомості «Метриум».

На ринку новобудов Москви в реалізації знаходиться 24 комплексу з апартаментами. Класичних новобудов комфорт-класу, за даними «Метриума», близько 90 комплексів. Середня вартість апартаментів становила 5,4 млн руб. в третьому кварталі. При цьому квартира того ж класу в середньому обійшовся покупцеві в 7,9 млн руб., тобто на 32% дорожче.

«На ринку новобудов є клієнти, готові купувати житло даного формату, незважаючи на його юридичну специфіку. Звичайно, ними рухає міркування вигоди, тому що апартаменти значно дешевше. Враховуючи зростання ставок по іпотеці, у майбутньому інтерес до масових апартаментів зросте завдяки їх доступними цінами», — розповіла керуючий партнер «Метриума» Марія Литинецкая.

Апартаменти юридичні являють собою комерційний формат нерухомості, вони зводяться на землях, житлова забудова на яких заборонена. Де-факто апартаменти використовуються для проживання. Як правило, вартість апартаментів нижче традиційних квартир на 5-20%. Однак експлуатаційні витрати, комунальні платежі і податки на апартаменти — вище.

Мінбуд Росії розробляв законопроект, що надає можливість реєстрації в апартаментах. Однак восени 2018 року Держдума відмовилася розглядати питання про житловому статусі цього формату нерухомості.



Категория: Недвижимость