Іпотека уповільнює темпи: що чекає позичальників і ринок житла


Опубликованно 13.11.2018 00:46

Іпотека уповільнює темпи: що чекає позичальників і ринок житла

Іпотека в Росії б'є рекорди. З початку 2018 року російські банки видали понад 1 млн житлових кредитів на суму близько 2,1 трлн руб., що перевищило показники за весь 2017 рік. Однак експерти зазначають, що в 2019 році іпотечного ринку буде складно повторити рекорд поточного року. Причиною цього стануть геополітичні та фінансові ризики, а також низькі темпи приросту реальних доходів населення і зростання цін на житло.

Доступність іпотеки для населення також знижується — банки можуть продовжити підвищувати ставки. За оцінкою Національного бюро кредитних історій, в березні — вересні 2018 року вони повернулися на рівень середини 2017 року. Про те, як це відіб'ється на попиті на житло, позичальників і ринок іпотеки в цілому, «РБК-Нерухомості» розповіли експерти.

Новобудови

У столичних новобудовах частка продажів по іпотеці сьогодні дуже висока і сягає двох третин. «Ринок новобудов залежить від іпотечного кредитування в досить великій мірі, тому що економічного зростання і підвищення доходів населення немає. Іпотека в таких умовах — єдиний ресурс, своєрідний борг у майбутнього, на який можуть розраховувати росіяни, щоб поліпшити житлові умови», — розповіла керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая.

Підвищення вартості іпотечного кредитування, на думку Литинецкой, може дуже швидко охолодити ринок іпотеки в 2018 році, а для забудовників такий розвиток подій не обіцяє нічого хорошого. «Причому якщо в Москві «посадка буде м'якою» в силу більш забезпечених грошима покупців, то в регіонах, де попит стагнує навіть при зниженні ставок за житловими кредитами, активність клієнтів «піде в піку», — вважає вона.

Вторинне житло

У компанії «Міель» і «Інком» вважають, що на ринку вторинного житла Москви підвищення ставок позначиться не так значно, на відміну від ринку новобудов. «У 2018 році ми зафіксували зростання кількості угод на вторинному ринку на 25% порівняно з 2017 роком, що збігається з даними Росреестра», — говорить керівник відділу досліджень агентства нерухомості «Міель» Оксана Витязева.

Покупці житла, за словами директора департаменту вторинного ринку «Інком-Нерухомість» Михайла Куликова, в будь-якому випадку будуть продовжувати масово брати іпотеку. Рівень платоспроможності населення в умовах кризи дуже невисокий, і у більшості споживачів немає іншої можливості придбати квартиру, крім як у кредит, але життя не можна відкласти на потім, так що їм все одно доводиться вирішувати невідкладні питання, пов'язані з придбанням нового житла, додає він.

Ипотечники швидше оптимізують свої запити: знизять суму позики, зменшать площі і кімнатність житла, куплять більш дешеве, а частина може відкласти угоду, вважає Оксана Витязева. При цьому передумов для реального зростання цін на вторинному ринку нерухомості столиці в 2019 році немає, вважає аналітик.

Прогноз на 2019 рік

Банки будуть виділяти на іпотеку свої ресурси навіть в період перманентного очікування кризи, вважає керівник аналітичного центру компанії «Русипотека» Сергій Гордейко. «Якщо дати обережний прогноз — [іпотечний] ринок в 2019 році не зросте і залишиться на рівні 2018 року (3,1 трлн руб. сумарної видачі)», — говорить він.

Якщо не відбудеться різкого підвищення ключової ставки ЦБ, як, наприклад, в кінці 2014 року, то кількість угод на вторинному ринку, ймовірно, буде нижче, ніж у 2018-му, але все одно вище, ніж у 2017 році, передбачає Оксана Витязева.

«В 2019 році ставки будуть постійно змінюватися і різноспрямовано. Хто буде знижувати, а хтось підвищувати. Загальний рівень ставок вище 2018 року, але не вийде через значення 10% за виданими кредитами», — вважає Сергія Гордейко.

У наступному році на ринку новобудов активність покупців почне знижуватися, як тільки ставки за кредитами продовжать зростання, а відкладений попит вичерпається, прогнозує Марія Литинецкая. При цьому, на її думку, конкуренція посилиться, оскільки забудовники підвищать обсяг пропозиції: прискорювати старт продажів нових проектів новобудов їх змушує перехід до проектного фінансування та ескроу-рахунків, який відбудеться після 1 липня 2019 року.



Категория: Недвижимость