Як побудувати житловий або садовий будинок за новими правилами


Опубликованно 03.12.2018 08:48

Як побудувати житловий або садовий будинок за новими правилами

У Росії прийнято низку законів, які регулюють правила забудови та узгодження приватних будинків на землях для індивідуального житлового і дачного будівництва. C 4 серпня 2018 року для зведення об'єкта індивідуального житлового будівництва (ІЖС) або садового будинку не потрібно отримувати дозвіл. Також тепер не потрібно отримувати та містобудівний план земельної ділянки, повідомляла прес-служба Головархітектури Підмосков'я.

Таким чином, замість дозволів на будівництво та дачної амністії пропонується новий, повідомний порядок зведення приватних будинків. На дачних ділянках з 1 січня 2019 року можна буде зводити капітальні будинки і прописуватися в них. Крім того, на садових ділянках дозволено побудувати садовий будинок, який можна визнати житловим. Розповідаємо, як узгодити будівництво будинку за новими правилами, а також як ці зміни вплинуть на роботу забудовників індивідуального житла.

Що потрібно для будівництва

Для будівництва або реконструкції об'єкта ІЖС або садового будинку необхідно подати в місцеву адміністрацію повідомлення (форма повідомлення). Зазвичай цим займається відділ архітектури та містобудування місцевої адміністрації. Також знадобляться й інші документи:

Незважаючи на те, що узгодження носить повідомний характер, уповноважені органи можуть відмовити в будівництві, якщо подані не всі документи або будинок не відповідає дозволеним параметрами забудови земельної ділянки, встановлених містобудівними нормами.

Місцеві влади повинні розглянути заявку протягом семи робочих днів і вислати відповідне повідомлення. Якщо протягом цього строку повідомлення про погодження або відмову не отримано, то це дає право будівництва даного об'єкта протягом десяти років. Таке право зберігається протягом даного терміну навіть при переході прав на земельну ділянку та об'єкт ІЖС, при цьому напрям нового попередження про заплановане будівництво не потрібна і плата за послугу не стягується, пояснює юрисконсульт компанії «Інком-Нерухомість» Гульнара Сабурова.

Будівництво на садових ділянках об'єкта ІЖС допускається, якщо земля включена в зону забудови і має затверджені параметри будівництва, доповнює Сабурова.

Як узгодити побудований будинок

Якщо зведення об'єкта ІЖС або садового будинку завершено, то необхідно направити в місцеву адміністрацію повідомлення про закінчення будівництва. До повідомлення за формою Мінбуду також потрібні і інші документи:

Термін подання заяви — не пізніше місяця з дня закінчення будівництва. Повідомлення та документи можна подати особисто, поштою, через МФЦ або через портал Держпослуг. Плата за послугу не стягується, але потрібно сплатити держмито за реєстрацію права власності (квитанцію додати до документів) в розмірі 350 руб. Якщо побудований будинок узгоджено, то протягом семи днів місцеві влади повинні відправити в Росреестр заяву про взяття будови на кадастровий облік і реєстрацію права власності, каже юрист Національної юридичної служби «Амулекс» Андрій Єрьомін.

Які ризики несуть нові правила

Таким чином, порядок забудови об'єкта ІЖС ускладнився і певні труднощі випробують забудовники як на землях ІЖС, так і під дачне будівництво.

Якщо навіть дозволено будівництво, то від ризиків-це не рятує, вважає директор по продажах Good Wood Development Валерій Лукінов. За його словами, будинок все одно можна знести як самовільну споруду, якщо вона порушує встановлені вимоги, просто у забудовника з'являється право на відшкодування збитків, але лише в разі, якщо суд визнає провину відповідної посадової особи.

Ризики можуть виникнути й після будівництва. При перевірці побудованого будинку воно може не відповідати нормативним вимогам та повідомлень про плановане будівництво. «На цьому етапі може бути видане повідомлення про невідповідності, якщо розміщення приватного будинку не допускається земельними обмеженнями на дату надходження повідомлення про закінчення будівництва», — говорить Лукінов. У цьому випадку житлове будова може бути визнане самочинним і знесено по суду, причому навіть компенсації збитків не передбачено, пояснює експерт.

Що можна побудувати

Законом, який набирає чинності з 1 січня 2019 року, визначаються поняття об'єкта індивідуального житлового будівництва та правила забудови садових ділянок і земель для індивідуального житлового будівництва. До об'єктів ІЖС відносяться будівлі, що стоять окремо, заввишки не більше 20 м, не більше трьох наземних поверхів, призначені для задоволення громадянами побутових та інших потреб, пов'язаних з їх проживанням в таких будівлях. До садовим будинкам відносяться споруди для сезонного використання, призначених для задоволення громадянами побутових та інших потреб, пов'язаних з їх тимчасовим перебуванням у такому будинку.

Максимальна площа житлового або садового будинку не обмежується, але для будівництва об'єкта площею до 500 кв. м достатньо повідомити місцеві влади, а потім заявити про його завершення. Якщо ж площа будинку перевищує 500 кв. м, то для його будівництва вже потрібно розробити проектну документацію та погодити її, провести експертизу, потім отримати дозвіл на введення в експлуатацію.

Що ще потрібно знати. Корисні статті про дачах і котеджах

Будинок замість дачі: що змінить новий закон про садових товариствах

Нові правила для дачників: як будувати, щоб не знесли

Скільки коштують дачі та котеджі в Підмосков'ї цієї осені

Росіяни зможуть реєструватися на дачах з 1 січня 2019 року

Закриваємо сезон: 5 головних рад при підготовці дачі до зимівлі

Більшість котеджів в Підмосков'ї стали купувати як основне житло

Що загрожує власникам самобудів після прийняття закону про їх знесення



Категория: Недвижимость