Суд заборонив жителям багатоповерхівки в Дивногорске курити на балконах


Опубликованно 09.12.2018 00:32

Суд заборонив жителям багатоповерхівки в Дивногорске курити на балконах

Красноярський крайовий суд встав на сторону жительки Дивногорська, яка пожалілася на сусідів-курців, пише «Російська газета». З вини мешканців двох прилеглих квартир, що палять на балконах, жінці кілька років доводилося дихати тютюновим димом.

На усні скарги курці не відреагували. Тоді жінка поскаржилася в поліцію Дивногорська, але допомогти їй там відмовилися. За словами співробітників поліції, вжити заходів впливу щодо курців неможливо, оскільки паління на балконі не є правопорушенням, пише «РГ»

Таку ж відповідь мешканка Дивногорська отримала в міському суді. Там пояснили, що діючими нормативними актами заборону на куріння на балконах і лоджіях займаних квартир не встановлено. І все ж сусідів зобов'язали виплатити позивачці по 5 тис. руб. в якості компенсації моральної шкоди.

7 найбільш поширених причин, через які судяться сусіди

Однак це рішення не влаштувало мешканку Дивногорська — жінка подала апеляцію в Красноярський крайовий суд, який задовольнив її вимоги. Суд мотивував своє рішення тим, що любителі сигарет порушували право позивачки на сприятливе навколишнє середовище та охорону її здоров'я від впливу тютюнового диму. Рішення Красноярського крайового суду, яке забороняє сусідам курити на балконі, вже вступило в силу і не може бути оскаржене.

Випадок жительки Дивногорська викликав великий суспільний інтерес. Раніше в судовій практиці був тільки один схожий випадок. У 2017 році Верховний суд Росії виніс рішення на користь жителя Новосибірська. Чоловік був незадоволений тим, що з сусідньої лоджії в його квартиру проникає дим від сигарет. Однак тоді суд лише оштрафував курця.

За законодавством, домогтися рішення про заборону куріння на балконі можливо, каже експерт видання. Для цього є закони про охорону здоров'я і захист навколишнього середовища. В якості доказів при цьому можна надати відео, поліцейські звіти і свідчення.



Категория: Недвижимость