Вчений центр: що потрібно знати про Ломоносівському районі перед покупкою житла


Опубликованно 02.02.2019 00:40

Вчений центр: що потрібно знати про Ломоносівському районі перед покупкою житла

Ломоносовський район, розташований на території Південно-Західного адміністративного округу, — один з найбільш компактних і густонаселених в Москві: по щільності населення він посідає третє місце у столиці. Оскільки район знаходиться поблизу науково-дослідних інститутів та університетів, у тому числі МДУ їм. М. в. Ломоносова, МДІМВ, РУДН, РАНХиГС, історично тут селилися професура, академіки, держслужбовці.

«Ломоносовський район не випадково вважається престижним. У радянські роки місцеві сталінки заселяли працівниками науки і освіти, пов'язаними з Московським державним університетом ім. М. в. Ломоносова і Академією наук. Район має прогресивне містобудівне планування — будівлі утворюють закриті квартали з дуже зеленими внутрішніми дворами. Жодних промзон, окремих виробництв, складів тут немає. Територія Ломоносов на 99% утворена житловою забудовою», — описує район керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая.

Інфраструктура

Враховуючи відносно скромну площу Ломоносов району, концентрація інфраструктури тут досить висока. Так, наприклад, на території району працюють 18 загальноосвітніх шкіл — як державних, так і приватних. При цьому чотири з них входять в рейтинг кращих шкіл Москви за 2017 рік. Крім того, у складі освітньої інфраструктури — п'ять вищих навчальних закладів, включаючи філії Гітісу і МДПУ. В районі діють шість державних лікарень і одна приватна, а також працюють чотири державні поліклініки.

«Одне з основних переваг Ломоносов — його близькість до центру, а також до Ленінських горах, де розташований МДУ. Головний недолік — погана транспортна доступність: на території району немає станцій метро або МЦК, а від платформ, які знаходяться в сусідніх районах, пішки до центральної частини Ломоносов добиратися досить довго. Але навіть цей мінус не відбивається на цінах на житло — плюси проживання тут переважують недоліки», — пояснює керівник аналітичного центру компанії «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов.

З точки зору екології Ломоносовський район — не самий сприятливий для проживання. Великих зелених зон тут немає, хоча поруч знаходяться Воронцовський парк (Обручевський район) та парк 50-річчя Жовтня (райони Проспект Вернадського і Раменки).

«В одиницях міжнародного індексу якості повітря середній показник для району — 146 одиниць. При цьому здоровими вважаються території з індексом від 0 до 50. Втім, ні в Москві, ні в області настільки чистих територій практично немає. Екологічні показники в столиці коливаються від 48 до 169 одиниць. На цьому тлі Ломоносовський район виглядає трохи краще центру міста і своїх сусідів — наприклад, Академічного району з індексом 151, тобто небезпечним для здоров'я», — говорить співробітник аналітичного центру «Яндекс.Нерухомість» Анна Львова.

Новобудови

«Первинний ринок Ломоносов району відрізняє якісна забудова бізнес-класу, яка почалася в 2007 році з житлового комплексу Versis на вулиці Вавілова. Також можна назвати проект «Бірюза» на вулиці Гарібальді і «Вавилово» на вулиці Архітектора Власова», — перераховує генеральний директор агентства нерухомості «Бон Тон» Наталія Кузнєцова.

Сьогодні в Ломоносівському районі представлені дві новобудови — РК «Ломоносовський» і РК Vavilove (колишній «Вавілова, 69»), говорять опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори. У першому комплексі у продажу є всього шість квартир з середньою вартістю 228 тис. руб. за 1 кв. м. Квартира обійдеться в середньому в 45 млн руб. У проект Vavilove середня вартість квадратного метра становить 259 тис. руб. за 1 кв. м, а середній бюджет квартири — 21,5 млн руб.

Вторинний ринок

Ломоносовський район зі сформованою і досить щільною житловою забудовою, вільних ділянок для нового будівництва тут немає. «По більшій частині район забудований сталінки пізнього періоду, цегляними багатоповерхівками брежнєвської епохи і в меншій мірі — п'ятиповерховими панельними хрущовками», — зазначає Марія Литинецкая. За словами Дмитра Таганова, в деяких будинках було проведено капремонт і надбудовано шостий поверх, тому найближчим часом їх не будуть зносити.

Близько 20 будинків в Ломоносівському районі (переважно у 15-му кварталі Південно-Заходу) включені в програму реновації — на їх місці з часом з'являться новобудови, швидше за все бізнес-класу, прогнозують ріелтори.

Вид на Ленінський проспект (Фото: Наталія Гарнелис/ТАСС)

У рейтингу районів за вартістю квадратного метра, складеному сервісом «Яндекс. Нерухомість», Ломоносовський знаходиться на 18-му місці — нижче сусідніх Раменок (8-е місце), Гагарінського (11-е) і Проспекту Вернадського (16), але вище Черьомушок (24-е) та Академічного (28-е).

«Квадратний метр житла тут обійдеться приблизно в 230 тис. руб. При цьому протягом останнього року ціни сильно змінювалися: у жовтні 2017-го «квадрат» коштував близько 240 тис. руб., до квітня 2018-го він впав до 217 тис. руб. і з тих пір помірно відновлюється», — говорить Ганна Львова. Середня вартість квартири в Ломоносівському районі сьогодні становить 9,2 млн руб.

Історія району

Як і більшість інших житлових районів Москви, Ломоносовський знаходиться на території колишнього села Семенівське, що належав московському боярину Семену Жеребцеві. У XV столітті Семенівське стало великокнязівської вотчиною і протягом наступних п'яти століть розвивалося як багате село.

Вулиця Марії Ульянової. 1978 рік (Фото: Віктор Великжанин/Фотохроніка ТАСС)

Ленінський проспект і вулиця Кравченка. 1972 рік (Фото: Василь Єгоров/Фотохроніка ТАСС)

Після революції в Семенівському з'явилися Троїцька церква і цвинтар, знищені в середині 1950-х у зв'язку з початком масового будівництва житла та прокладки майбутнього Ленінського проспекту. Основний масив житлової забудови в Ломоносівському районі склався до кінця 1950-х років, дорожня мережа сформувалася протягом наступних двадцяти років.

Ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Міщанський

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

Красносельський

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

Філі-Давыдково

Солнцево

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

Черемушки

Гагарінський

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

Сокільники

СВАО

Марфіно

Мар'їна Роща

Олексіївський

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

Сокіл

Аеропорт

Бігової

СЗАТ

Щукино

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость