Москва увійшла в трійку найдорожчих офісних ринків Європи


Опубликованно 11.02.2019 00:22

Москва увійшла в трійку найдорожчих офісних ринків Європи

Москва зайняла третє місце серед європейських міст по вартості оренди офісних площ в преміальних бізнес-центрах. Про це йдеться в щорічному дослідженні світового ринку преміальних офісів Premium Office Rent Tracker, підготовленому міжнародною консалтинговою компанією JLL.

Аналітики порівняли витрати орендарів на преміальні площі на 72 найбільших ринках у 61 місті світу. Крім базової ставки оренди, враховувалися операційні витрати і податки.

За рік російська столиця обігнала Стокгольм і піднялася на одну сходинку в рейтингу JLL. Сукупна вартість оренди в столиці за цей період зросла з $955 до $1011 за 1 кв. м в рік, підрахували аналітики компанії. За їх оцінкою, зростання цін відбувся через відсутність нової пропозиції в центрі Москви і скорочення вільних площ в оренду — вакантність в центральному діловому районі досягла десятирічного мінімуму (7,7%).

Перші два місця в рейтингу займають лондонські райони Вест-Енд ($2,1 тис. кв. м в рік) і Сіті ($1,13 тис.). Стокгольм — на четвертому місці ($982 за кв.м в рік), замикає п'ятірку Мюнхен ($913 кв.).

У світовому рейтингу найдорожчих офісних ринків Москва опинилася на 26-му місці, наголошується в дослідженні. У трійку лідерів, як і роком раніше, входять Центральний район Гонконгу ($3,6 тис. за 1 кв. м в рік), Мідтаун Нью-Йорка ($2,2 тис.) і Вест-Енд Лондон ($2,1 тис.). Гонконг багато років залишається найдорожчим ринком у світі, а вартість оренди в ньому приблизно на 60% вище, ніж займають друге і третє місця.

Основний попит на дорогі офіси в світі формують банки і фінансові організації, наголошується в дослідженні. На більш доступних ринках преміальні офіси орендують як технологічні та юридичні компанії, так і представники сектора бізнес-послуг.



Категория: Недвижимость