Шампанське та ігристі вина — бульбашки щастя у кожному бокалі!
Опубликованно 21.01.2020 15:14
Ігристі вина можна без перебільшення назвати генератором гарного настрою, адже складно встояти перед натиском бульбашок, які з першого ковтка змушують вибухати смакові рецептори та дарують легкий приємний післясмак.
Ігристі вина: світові традиції виноробства
До групи ігристих відносять усі вина, які у процесі виробництва піддаються насиченню вуглекислим газом. Для цього використовується класичний метод, що передбачає тривалий процес вторинного бродіння та витримки у склі, а також метод Шарма, який спрощує та пришвидшує процес виробництва ігристих вин у промислових масштабах.
Помилково називати усі вина з бульбашками шампанським. Ця назва має пряме відношення виключно до тих винних напоїв, що виробляються у французькому регіоні Шампань. Класичний метод виробництва у Франції, Люксембурзі, Бельгії також використовують для отримання ігристого вина «креман».
Давні традиції виноробства також є в Іспанії, де виробляють ігристе вино «кава». Усьому світу відомі вишукані напої з італійською «пропискою» — ламбруско, франчакорта, просекко. Гідними уваги також є ігристі вина з Німеччини, Чилі, Нової Зеландії.
Як обрати та де купити смачне якісне шампанське?
Обираючи ігристе вино до святкового столу варто звернути увагу на етикетку, яка має обов’язково містити інформацію про виробника, місце розливу, марку та вид напою, умовний строк придатності. Пляшка має бути чистою та неушкодженою. Якщо вам вдалося розгледіти осад, то краще відмовитися від такої сумнівної покупки. Вартість шампанського може складати близько однієї-двох сотень гривень та досягати декількох тисяч доларів. Тут слід орієнтуватися на свій бюджет. Але все ж краще не обирати найдешевший варіант вартістю до 80-100 грн.
Ввечері чекаєте гостей та бажаєте їх пригостити гарним ігристим вином, але зовсім немає часу відвідати спеціалізований винний магазин? Тоді вам стане у нагоді зручний сервіс доставки. Обирайте ігристі вина за посиланням https://morepiva.ua/ua/dnipro/inshi_napoyi/vyno-main/ihryste-vyno/ та насолоджуйтесь якісними напоями у приємній компанії!
Як правильно подавати шампанське?
Дорогі ігристі вина зазвичай не треба сильно охолоджувати, але деякі різновиди шампанського дійсно краще подавати при температурі близько 6-8 °С (наприклад, італійське просекко). Десь за пару годин до зустрічі гостей потрібно прибрати пляшку у холодильник. Та не варто вдаватись у крайнощі! Через різкий перепад температур небажано охолоджувати ігристе вино у морозильній камері.
Подавати шампанське можна у класичних келихах флюте, а також у келихах для білого та червоного вина. Щоб обрати правильний варіант, потрібно керуватися принципом: чим складніший букет напою, тим більшим повинен бути об’єм посуду для подачі. Щоб уникнути фонтану піни та прикрих інцидентів під час відкорковування потрібно тримати пляшку під кутом близько 40°, повернувши горлечко від себе та гостей.
У продажу можна зустріти білі, рожеві, червоні ігристі вина із різним вмістом цукру та ті, що виробляються без додавання підсолоджувачів. Багатьом українцям смакують італійські та іспанські вина від брендів FIORELLI, PONTE, TOSO, MOSKETTO та ін. Обирайте напій, що якнайкраще задовольняє вашим вподобанням та насолоджуйтесь бульбашковим смаком!
Категория: Новости